ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Ojämn fördelning
av nyanställda poliser i Syd

Publicerad 2016-03-18

Aktuellt – 109-0 till Skåne, rena utklassningssiffrorna. Vi fick inte en enda konstapel och det känns förstås aningen knepigt, säger Mats Johansson, ordförande för Polisförbundet Kalmar.

Detta apropå att Polismyndigheten koncentrerar färska polisassistenter till de orter där bristen är störst. Av de 109 nya polisassistenterna som ska arbeta i region Syd har alla placerats i Skåne, 51 av dem i Malmö. Nordvästra Skåne och Sydöstra Götaland, som också ingår i region Syd, blir helt utan nytillskott.

Mats Johansson tillägger att han skämtade lite och att poliserna säkert behövs också i Malmö.
Men faktum kvarstår.
– Jag tycker allt att vi skulle ha fått åtminstone fem till åtta nyanställda, men jag vet inte hur man räknat. Men nog är kalkylerna lite konstiga.

Fredrik Brokopp, huvudskyddsombud för Polisförbundet Nordvästra Skåne, tycker att fördelningen av poliser säger en hel del om tillståndet för svensk polis.
– Enligt arbetsgivarens beräkningar har vi bara 80 procent av de poliser vi behöver i Nordväst, ändå får vi inte fler, eftersom det är ännu värre på andra ställen.

Också Patrik Oldin, polisområdeschef i Kalmar, pekar på det stora behovet av poliser i speciellt Malmö som tyngs av gängkriminalitet och gränskontroller.
– Det ser värre ut i tre utav de fem områdena än det gör hos oss. Fördelningen blev därför att man lade hela kakan där, säger han till Sveriges Radio P4.

Sophia Willander, ordförande Polisförbundet Syd, är bekymrad. Hon konstaterar att nyanställda polisassistenter länge har koncentrerats till storstadsområden. Men nytt för i år är att snedfördelningen är i det närmaste total.
– Allt bottnar ju i att vi har så stor polisbrist. En mycket olycklig bieffekt är att enskilda får extremt krångliga livssituationer, säger hon.