ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Ojämn fördelning
av nyanställda poliser i Syd

Publicerad 2016-03-18

Aktuellt – 109-0 till Skåne, rena utklassningssiffrorna. Vi fick inte en enda konstapel och det känns förstås aningen knepigt, säger Mats Johansson, ordförande för Polisförbundet Kalmar.

Detta apropå att Polismyndigheten koncentrerar färska polisassistenter till de orter där bristen är störst. Av de 109 nya polisassistenterna som ska arbeta i region Syd har alla placerats i Skåne, 51 av dem i Malmö. Nordvästra Skåne och Sydöstra Götaland, som också ingår i region Syd, blir helt utan nytillskott.

Mats Johansson tillägger att han skämtade lite och att poliserna säkert behövs också i Malmö.
Men faktum kvarstår.
– Jag tycker allt att vi skulle ha fått åtminstone fem till åtta nyanställda, men jag vet inte hur man räknat. Men nog är kalkylerna lite konstiga.

Fredrik Brokopp, huvudskyddsombud för Polisförbundet Nordvästra Skåne, tycker att fördelningen av poliser säger en hel del om tillståndet för svensk polis.
– Enligt arbetsgivarens beräkningar har vi bara 80 procent av de poliser vi behöver i Nordväst, ändå får vi inte fler, eftersom det är ännu värre på andra ställen.

Också Patrik Oldin, polisområdeschef i Kalmar, pekar på det stora behovet av poliser i speciellt Malmö som tyngs av gängkriminalitet och gränskontroller.
– Det ser värre ut i tre utav de fem områdena än det gör hos oss. Fördelningen blev därför att man lade hela kakan där, säger han till Sveriges Radio P4.

Sophia Willander, ordförande Polisförbundet Syd, är bekymrad. Hon konstaterar att nyanställda polisassistenter länge har koncentrerats till storstadsområden. Men nytt för i år är att snedfördelningen är i det närmaste total.
– Allt bottnar ju i att vi har så stor polisbrist. En mycket olycklig bieffekt är att enskilda får extremt krångliga livssituationer, säger hon.