ANNONS:

 
Polistidningen nummer 4, med Django på omslaget, delades ut runt 7 september. Nummer 5 kommer cirka 19 oktober. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Ingen ska behöva tystna på grund av rädsla"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

Skiftarbete sätter spår i år

Publicerad 2016-05-19

Aktuellt De som jobbar skift behöver mer tid för att bearbeta information än personer med regelbunden dagarbetstid. Skillnaden kan kvarstå i flera år efter att man lämnat skiftyrket, skriver Upsala Nya Tidning.

Det är forskare vid Uppsala universitet och Malmö högskola som låtit 7000 personer genomgå en rad tester, däribland ett för att upptäcka störningar i den intellektuella förmågan. 1000 av testpersonerna jobbade skift eller hade nyligen gjort det. Dessa var genomsnittligt långsammare än de som inte jobbat skift alls, eller slutat för mer än fem år sedan.
-Våra resultat ger ytterligare stöd för att skiftarbetet kan störa hjärnans förmåga att snabbt söka och behandla information. Flera studier behövs dock innan vi vet om det är ett orsakssamband, säger Christian Benedict, vid Uppsala universitets institution för neurovetenskaper till Upsala Nya Tidning.

Resultaten talar enligt honom för att det tar flera år för dem som slutat att arbeta skift att återfå funktionerna som det neurologiska testet man använt mäter, något som är i linje med en tidigare fransk studie, skriver Upsala Nya Tidning.