ANNONS:

 
 
 
 
 
Polistidningen nr 3 delades ut runt 15:e juni. Nästa nummer kommer 7:e september. Hela årets utgivningsplan finns här.
 
 
 
 

Arkiv

Evelina Borneling. Foto: Anna Hållams

Evelina Borneling. Foto: Anna Hållams

Läcker försoningsgest
till turlaget

Publicerad 2016-06-15

Reportage Om du råkat repa radiobilen kan det vara läge att blidka turlagskollegorna med en krocktårta. Polistidningen åkte till småländska Forserum för att få tips från ett proffs för den som vill baka själv.

Evelina Borneling har varit polis i åtta år och har sin tjänst i Eksjö. Så länge hon kan minnas har hon varit intresserad av bakning och

matlagning och 2015 gjorde hon slag i saken och ansökte om tjänstledigt. Nu driver hon Evelinas kök och har den dubbelkompetens som krävs för att få till den perfekta krocktårtan – läckerheten som den polis som klantat till det av tradition bjuder sina kollegor på för att händelsen inte längre ska nämnas.

– Jag borde väl vara ganska väl insatt, ett klassiskt begrepp som jag tror betyder lite olika saker beroende på var i polissverige du befinner dig.

Har du själv hamnat i en situation då du bakat en krocktårta?

– Nej, men nästan. En gång råkade jag tömma en hel brandsläckare i polisbilen, och kollegorna tyckte att det var läge för en tårta, men det rann ut i sanden. Jag smet nog undan lite.

Vilket är ditt bästa tips för att det ska bli gott?

– Låt bli halvfabrikat och vanilinsocker. Fina utsmyckningar kan man också låta bli, jag gör sällan sådant, i dag får bli ett undantag.

 

Foto: Anna Hållams

Foto: Anna Hållams

Evelinas tips

  • Bästa tårtan görs med en hembakad tårtbotten, hemputtrad sylt, krämig äkta vanilj, långsamt vispad grädde och svensk marsipan.
  • De flesta har smör och skorpmjöl för att tårtbotten inte ska fastna vid gräddningen. Skippa det och använd matolja och vetemjöl, skär sedan loss från kanterna. Mjöl är billigare än skorpmjöl och smakar bättre.
  • Lägg tårtbottnen i frysen i en eller ett par timmar, då blir den lättare att dela. Skär alltid med en vass kniv.
  • Tårtan smakar bäst och är saftigast dagen efter det att den bakats. Låt den gärna stå till sig.

 

Variera gärna med:

På sommaren kan du råröra bär, till exempel hallon, blåbär, vinbär och jordgubbar istället för att koka sylt.

Smaksätt vaniljkrämen med lakrits (smakar fantastiskt med hallon) eller citronskal.

Recept på tårtbotten till en form på cirka 20 cm i diameter (10-12 bitar).

Ingredienser

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

 

Vispa ägg och socker en god stund så att det blir poröst.

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke och vänd/sikta försiktigt samman med äggsmeten.

Smörj och mjöla en rund springform.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.

Låt kallna och skär loss i kanterna.

 

Vaniljkräm

4 äggulor

2-3 msk maizenamjöl

4 msk socker

1 urskrapad Tahiti vaniljstång

4 dl standardmjölk

2 msk smör

 

Vispa ihop äggulor med socker och maizena.

Låt mjölken koka upp med vaniljstång.

Vispa ner den varma mjölken med äggsmeten.

Häll ner i en gryta och låt den sjuda samman till en tjock kräm.

När den tjocknat klicka ner smör.

Låt svalna och blanda i uppvispad grädde efter smak och önskad fluffighet.

 

Dela sockerkakan i tre delar. Bred jordgubbssylt på en botten. Lägg på en botten och bred ut den krämiga vaniljen innan du lägger på den sista bottnen.

Spackla hela tårtan med vispad grädde och avsluta med ett lock av tunnkavlad marsipan.