ANNONS:

 
 
 

Ordförandeord

Lönesatsning och långsiktighet
Lena Nitz, ordförande
 
Polistidningen nr 2/2019 kommer runt 12 april. Nummer 3 når brevlådorna 14 juni.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Tre frågor till Emma Cronberg …

Publicerad 2016-08-18

Aktuellt … polisernas nationella huvudskyddsombud.

Emma Cronberg

Emma Cronberg

Hur är läget på arbetsmiljöfronten?
– Alla tillbudsanmälningar gällande resursbrist, hot, stenkastning och annat våld oroar mig –  kraftfulla åtgärder måste vidtas. Det riskerar annars att leda till att vi får en rädd och passiv polis, som inte kan ingripa. När polisen tappar mark bäddar det för alternativa samhällssystem med maffialiknande strukturer.

Kan du ge några exempel på anmälningar?
Det finns ett fall där minderåriga påträffats i en knarkarkvart, men man inte haft möjlighet att agera. Poliser vid en avspärrning har utsatts för stenkastning. En aspirant skickades ut som singelpatrull. En annan anmälan handlar om att man släppte utredningsuppslag gällande en våldtäkt, för att man inte hade resurser att följa upp dem.

Vad gör skyddsorganisationen?
-Vi lyfter problemen och driver på för förändring. Men även när vi når samsyn med arbetsgivaren landar vi i återvändsgränden resursbrist. Jag upplever att polisen går kort om folk överallt. På vissa håll är man på gång att ”lösa” polisbristen genom att skriva ner sin minimibemanning, men det blir en ännu farligare arbetsmiljö. Arbetsgivaren måste kämpa för att få större resurser.