ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Nu är ett avtal undertecknat

Publicerad 2016-10-05

Aktuellt Det blir ingen konflikt. Nu har Polisförbundet och de andra fackförbunden i OFR/S, P, O kommit överens med Arbetsgivarverket om ett nytt centralt avtal.

Polisförbundet skriver i ett pressmeddelande att den ettåriga överenskommelsen bland annat ger ett större inflytande över lönerna regionalt, vilket förbättrar fackets möjligheter att förhandla fram bra polislöner.
-Det är en framgång. Tidigare kunde vi påverka på ett ställe i Polismyndigheten, nämligen nationellt. Nu kan vi även påverka alla regioner. Det gör att vi kan förhandla fram rättvisare löner närmare medlemmarna, uppger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i pressmeddelandet.

Arbetsgivarverket ville ha ett sifferlöst avtal. Men med det avtal man nu kommit överens om kommer ingen polisregion att få mindre än det så kallade märket, 2,2 procent, till löneökningar.

För att få mer pengar till höjda polislöner finns sedan i våras en överenskommelse med Polismyndigheten om att pengar som sparas –  via effektiviseringar till följd av omorganisationen, eller när högavlönade poliser går i pension och ersätts med nyutbildade poliser –  ska kunna generera höjda polislöner.

Förhandlingarna har även handlat om bland annat arbetsmiljön, där man kommit överens om att höja  ambitionsnivån.

Dessutom har man diskuterat arbetstid.  Där har man enligt Arbetsgivarverket  kommit överens om att tydliggöra  ”att lokal part kan begära centrala parters stöd i den lokala processen om ändrade arbetstidsvillkor när förhandlingar påkallats i frågan utifrån det lokala kollektivavtalet”.

Läs mer på Polisförbundets webb