ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Nya regler kring byte av studieort

Publicerad 2016-10-18

Aktuellt Viktor placerades i Umeå då han skulle studera till polis. De tre barnen och sambon var kvar i Stockholm. Men tack vare nya regler fick han chansen att byta utbildningsort.

Tre barn och en pluggande sambo i Stockholm gick inte att kombinera med drömmen om att bli polis och heltidsstudier 66 mil norrut i Umeå. För Viktor blev situationen ohållbar och han funderade på att hoppa av, men sambon stöttade och sa att hon tyckte att han skulle ge drömmen en chans. Resultatet blev att Viktor trots allt flyttade, med blandade känslor.
– Vi har ju inte ekonomi för en massa flygande, och jag trodde aldrig att jag skulle få byta. Tvärtom, när jag hörde av mig till Rekryteringsmyndigheten sa de att man inte tar individuell hänsyn, säger Viktor.

Väl på plats i Umeå träffade han Peter ”Peppe” Larsson, Polisförbundets ombudsman för studerandefrågor, och berättade om sin knepiga sits.
– Dagen efter fick jag veta att det var ordnat.

Polistidningen har pratat med ytterligare två studenter som först placerats långt från hemmet, men fått byta studieort efter att Peter Larsson tagit kontakt med respektive skola:
Mikael var andra reserv i Växjö, men placerades i Umeå. Han ringde dagligen till Rekryteringsmyndigheten för att få veta om det fanns en chans för honom att flyttas söderut. Svaret blev att det med stor sannolikhet fanns det, men att beskedet fick vänta till efter skolstarten.
– Jag fick ordna med lägenhet och barnomsorg och flytta upp med hustrun. Andra skoldagen fick jag besked om att jag kommit in i Växjö. Det blev några dyra dagar med tanke på vad en flytt kostar och att jag måste betala hyra för uppsägningstiden, säger Mikael och fortsätter:
– Inte är jag bitter, jag utbildar mig ju till det jag vill. Men nog hade jag önskat att Rekryteringsmyndigheten lagt ihop ett och ett lite snabbare.

Kristofer har liknande erfarenheter. Också han placerades i Umeå, men med flickvän och familj i Skåne var det till Växjö han helst ville.
– Jag körde upp grejor och skaffade lägenhet med tre månaders uppsägning. Så hörde jag om en som bytt, tog kontakt med rektorerna och snackade med Peppe. Sen var det bara att packa och köra ner igen.

Ny överenskommelse

 Polisförbundets ombudsman Peter ”Peppe” Larsson tycker att han har haft en bra kontakt med skolorna och polisens HR-avdelning.

– Jag vill i detta fall lyfta fram och ge HR positiv feedback. Det är de som förstått vikten av nöjda studenter och som gjort detta möjligt. Vi har en bra relation och det känns bra att vi har en samsyn i detta, säger han.

Peppe Larsson. Foto: Johan Svanestrand

Peppe Larsson. Foto: Johan Svanestrand

Hanna Lagerholm, tillförordnad sektionschef planering och styrning, vid HR/Kompetens berättar att rutinerna för att byta studieplats mellan lärosätena nyligen ändrats. Tidigare var det Rekryteringsmyndigheten som hanterade frågan, och i bästa fall gick det att få förflyttning fram till kursstarten.
– Men sedan hösten har vi en överenskommelse med lärosätena. Nu får man om möjligt byta från kursstart fram till det har gått tre veckor. Sedan bedömer man att olikheter i kursplanerna gör att studenten riskerar att missa viktiga moment, säger Hanna Lagerholm.
Byten innan kursstart hanteras fortfarande av Rekryteringsmyndigheten.