ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Fredrik Kaati och Thobias Rydberg

Fredrik Kaati och Thobias Rydberg Foto:Privat

Stipendium för butikstrygghet

Publicerad 2016-11-25

Aktuellt – Alla är vinnare i det här projektet, säger Stockholmspolisen Fredrik Kaati som idag fredag, tillsammans med Thobias Rydberg fått Stöldskyddsföreningens Polisstipendium för Trygg i Butik.

– Vi såg att stöld i butik tog stora polisresurser. 46000 polistimmar i Region Stockholm under år 2015, berättar Fredrik Kaati.
Han tillägger att ett snatteri i genomsnitt tar tre och en halv timme från att jobbet läggs ut till dess att det är avrapporterat och klart.
– Med alla andra brott har man som mål att jobba förebyggande, men här försöker man bara få så många gripanden som möjligt. Det ville vi ändra på, säger han.

Utöver polistimmarna som går åt förklarar Fredrik Kaati också att butikspersonalen löper större risk att skadas när de försöker hindra någon som stulit eller snattat vid kassalinjen än om han eller hon jobbar förebyggande.
– Det handlar om att höja servicenivån, kanske hälsa på kunden eller den potentiella tjuven redan när denne kommer in i butiken.  Det handlar också om varors placering utifrån stöldrisken. Butikspersonalen har fått klara förhållningsregler och vi har jobbat med att man använder väktare i brottsförebyggandet. Att de rör sig uniformerat i butiken och avvisar folk som till exempel är berusade eller stör ordningen.

Åtgärderna har haft effekt.
– Hemköp i Hornstull som är en av de butiker som ingått i projektet har minskat sitt stöldsvinn med en miljon på åtta månader.
Dessutom, menar Fredrik Kaati, upplevber butikspersonalen verkligen en större trygghet och polisen får tid över att vara synlig kring butikerna.

Polisens samarbete med näringsidkarna ska också ha blivit bättre.
– Alla är vinnare i det här projektet, säger han.
SSF:s Polisstipendium har delats ut till poliser för ”utmärkta brottsförebyggande insatser”. Det årligen sedan 2009. Vad Fredrik Kaati och Thobias Rydberg ska göra för de 25 000 kronorna är ännu inte klart.
– Men det blir någon form av studieresa, säger Fredrik Kaati.