ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Arbetsmiljöverket kräver
åtgärder mot bullret

Publicerad 2016-12-21

Aktuellt Senast den 8 december 2017 ska Polismyndigheten ha vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för att de anställda drabbas av hörselskador. Det fastslår Arbetsmiljöverket i ett föreläggande. (Uppdaterad)

För ett år sedan gjorde polisernas nationella huvudskyddsombud Emma Cronberg en 6:6A-anmälan där hon krävde att Polismyndigheten agerade för att säkra polisernas hörsel. En rad turer har följt, då Arbetsmiljöverket bland annat gjort en inspektion.

Arbetsmiljöverkets krav handlar bland annat om att Polismyndigheten ska se till att anställda som utsätts för en viss nivå av buller ska ha tillgång till och använda hörselskydd. Arbetstagarna ska också ha möjlighet att medverka vid valet av hörselskydd. Till kraven hör även att Polismyndigheten ska undersöka bullermiljön, bedöma riskerna till följd av denna exponering och ta fram en tidsatt handlingsplan kopplad till riskerna.

Om det visar sig finnas risk för hörselskada ska de medarbetare som utsätts för denna risk erbjudas hörselundersökning.

Om Polismyndigheten bryter mot föreläggandet kan man tvingas betala tre miljoner kronor.

Men Polismyndigheten har överklagat beslutet och vill att  förvaltningsrätten upphäver föreläggandet, rapporterar SVT.
– Vi har redan uppfyllt de flesta kraven som Arbetsmiljöverket ställer. Det som återstår har vi gjort en plan för och den har vi också redovisat för verket. Vi känner oss orättvist behandlade. Nu får förvaltningsrätten avgöra frågan, säger Mika Eskelinen, arbetsmiljöexpert på polismyndighetens HR-avdelning till SVT.

Tidigare artiklar:

Polismyndigheten kan få bakläxa på buller

Bilden av bullret går isär

Alla borde testas