ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nummer 3 delades ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Sveriges enda
ouppklarade polismord

Publicerad 2017-02-14

Aktuellt Den 17 februari  1992 mördades Leif Widengren. 25 år senare är mordet fortfarande olöst.

Tidigt på morgonen, vid postkontoret i Högdalen i södra Stockholm, stod en värdetransportbil parkerad. Stora pensionsbetalningar skulle fördelas ut och i fordonet förvarades 20 miljoner kronor. Tre poliser var satta att bevaka transporten i radiobil 8111, bland dem trafikpolisen Leif Widengren, 53 år.

Från radiobilen kunde poliserna följa hur en väktare steg ur transporten med en värdeväska i handen och gick in till postlokalen. Hans kollega, som stannade utanför, för att sköta bevakningen, signalerade till poliserna att något var fel. I nästa ögonblick sprang fyra maskerade män ut från posthuset, med väktaren som gisslan.

Sedan hände allt snabbt, de båda överlevande poliserna har berättat om chocken och rädslan då männen öppnade eld med automatvapen mot polisbilen. Förövarna använde spårljusammunition och baksätet där Widengren satt började att brinna. Själv träffades han i brösttrakten. En av hans kollegor lyckades dra ut honom och påbörjade upplivningsförsök, men utan framgång. Inte heller ambulanspersonal som snabbt kom till platsen lyckades rädda Leif Widengrens liv.

Under tiden släppte mördarna sin gisslan och flydde i en stulen vit BMW som de senare övergav då de bytte till en Saab.

En av de mest omfattande utredningarna i svensk kriminalhistoria inleddes. Åtskilliga personer med koppling till avancerad brottslighet har i media och inför domstol pekats ut som gärningsmän. 2001 satt två tungt kriminella män i 30-årsåldern anhållna, men vid häktningsförhandlingarna bedömdes att bevisen inte höll.

Sedan dess har inga utredningsmässiga genombrott skett. Spåren efter Leif Widengrens mördare slutar i Västberga, där de lämnade sin andra flyktbil.