ANNONS:

 
Polistidningen nummer 5, delas ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Polisregion Mitt
”prisas” för tystnad

Publicerad 2017-03-31

Aktuellt Region Mitt tilldelas ”Årets Rullgardin” av Föreningen Grävande Journalister.

“Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion Mitt har försökt inskränka på.” Så skriver Föreningen Grävande Journalister i sin motivering till varför polisregion Mitt, med Carin Götblad i spetsen, utsetts till mottagare av Årets Rullgardin.

Det var i oktober 2016 som lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin i Svt Västmanland kritiserade den nya polisorganisationen. Några dagar efter det avslöjade Svt att dåvarande polisområdeschefen Lena Tysk ska ha skällt ut henne på ett sätt som nu är föremål för rättslig prövning. 

Efter händelsen har polisområdeschefen och Carin Götblad, enligt Rullgardinsjuryn, konsekvent vägrat att svara på reportrarnas frågor eller kommentera händelsen.

Priset Årets Rullgardin instiftades 2015 och delas ut till den eller de som ”på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljuga, slingra sig eller i någon mening utöva påtryckningar för att försvåra den journalistik som avslöjar eller skildrar väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte känt till”. Det kommer att delas ut på Grävseminariet 7-8 april i Uppsala.