ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nummer 3 delades ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Knytnävsslag ”varken
grovt eller förnedrande”

Publicerad 2017-07-27

Aktuellt Ett slag i huvudet som orsakade hjärnskakning var inte kränkande nog för ersättning, det slår Nyköpings tingsrätt fast i en dom.

Det var i samband med ett rutinstopp av ett fordon som polisen och hans kollega beslutade om att söka igenom bilen. I bilen fanns både narkotika och ett vapen. Situationen blev så småningom tumultartad och förarens flickvän fördes bort av en annan patrull.

När det senare lugnat ner sig och polisen förhörde föraren ska ett hårt knytnävsslag ha utdelats varpå den dömde flydde till fots – med de beslagtagna föremålen, som legat på biltaket.

Mannen, som av tingsrätten dömts till ett och ett halvt års fängelse för våld mot tjänsteman, narkotikabrott, grova hot och vapenbrott, nekar till att ha slagit polisen. Han menar att han bara passat på att smita när polisen var ouppmärksam. Domen har överklagats genom försvaret som då den dömde gör gällande att bevisningen i form av polismannens berättelse samt bilder och journaler inte är tillräcklig.

Polisen å sin sida vittnar om en lugn situation i vilken slaget från den nu dömde kom helt oväntat.
Tingsrätten anser dock att polisen, med tanke på det tidigare tumultet, ”borde ha haft en viss mental beredskap för ett fysiskt angrepp”. De hänvisar i sitt beslut till rättspraxis där en ”polisman i tjänsten måste vara beredd på att mötas med vissa angrepp och ha en större mental beredskap än andra”.

I domen står också att ”angreppet har varken varit grovt eller förnedrande”. Knytnävsslaget orsakade hjärnskakning, svullnad och smärtor i över en veckas tid.

– Även med hänsyn till praxis på området anser jag att omständigheterna i det här fallet var sådana att kränkningsersättning skulle ha dömts ut, säger extra åklagare Johanna Levin till Polistidningen.
Sista datum att överklaga domen är 9 augusti.