ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nummer 3 delades ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Polismuseets Duett användes det begav sig av tre hundförare i Blekinge. Till de polisspecifika detaljerna hör bland annat taksökarlykta, sidoblinkers vid taket bakom dörrarna och en stor utrustningslåda under baksätesdynan. Foto: Ella Schoultz

Nygammal Volvo Duett
färdigställs till jubileum

Publicerad 2017-07-26

Aktuellt Från januari 1968 till januari 1971 var Volvo Duetten hundförarbil i Karlskrona. Nu är den åter i Polisens ägo – och så gott som återställd till sitt ursprungliga svartvita skick.

3 september ska Bengt Svensson ratta Duetten i vänstertrafik.

– Den var bara polisbil i tre år,  de rullade inte så mycket längre på den tiden, berättar Bengt Svensson, som genom metodiskt registersök lyckats spåra upp Duetten och förmått dess ägare att sälja den till Polismuseet för 25000 kronor.

Kommissarie Bengt Svensson jobbade länge nationellt med trafikfrågor och gick i pension i december förra året.  Han har lagt månaders arbete på Duetten, som var mycket rostig. Den blev även skrapad helt plåtren innan lackeringen.
På kvällen den 5 juni klistrade han på de vita bokstäver som bildar ordet POLIS på bilens tak, sidor och de bakre bildörrarna. Dagen efter, på självaste nationaldagen, visades Duetten för första gången upp offentligt, när Polismuseets fordonssamling i Tullinge höll öppet hus.

Volvo Duett tillverkades 1953–1969. Foto: Ella Schoultz

Volvo Duetten hade under åren som privatbil fått motorn utbytt från B18 till en B20, men den är nu ersatt med en original B18-motor igen.
– Vi tog hit den på bärgare, för än så länge går den bara att köra korta sträckor. Vi väntar på en ny kylare, berättar Bengt Svensson när han förevisar Duetten för Polistidningen.

Registreringsskyltar ska också till. Och ny brun klädsel.  Senast 3 september ska allt vara klart, för då ska bilen vara med och högtidlighålla 50-årsjubileet av högertrafikomläggningen.
–Klockan fyra på morgonen har man fått dispens att köra vänstertrafik på en sträcka, för att återskapa ett klassiskt foto, taget uppifrån Kungsbron, från den dagen 1967, säger Bengt Svensson.

 

Fotnot: Samtidigt med det öppna huset anordnades även Polis-SM i körgårdskörning – läs mer här.

 

Duetten visades upp på nationaldagen, när Polismuseets fordonssamling i Tullinge höll öppet hus. Foto: Ella Schoultz