Polistidningen nr 5 delades ut runt 19 oktober. Nästa nummer kommer 7 december. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 

Arkiv

”Tack och lov att ingen
kom till skada fysiskt”

Publicerad 2017-10-30

Aktuellt Vitvaror, kläder och barnens leksaker träffades när villan i Västerås pepprades full med ammunition, natten till lördagen, medan polismannen och hans familj låg och sov på övervåningen.

– Det hade lika gärna kunnat vara fyra skjutna människor också, men lyckligtvis blev det inte så, säger Mikael Kandelin, huvudskyddsombud för polisen i Västmanland.

Polisfamiljen flyttades till en skyddad plats. Polisområdet gick upp i stab och rikspolischef Dan Eliasson, regionpolischef Carin Götblad och hennes närmaste man Michael Fetz tog sig på lördagsförmiddagen till Västerås. Turlaget som den drabbade polismannen är gruppchef för jobbade då och polisregionledningen stannade för att samtala med dem, berättar Mikael Kandelin.

En man i 20-årsåldern har gripits och anhållits, skäligen misstänkt för att ligga bakom skjutningen, men nekar enligt Expressen till brott. Poliser från övriga regionen är med och stöttar med ”trygghetsskapande åtgärder” i Västerås och parallellt försöker man lösa situationen för den drabbade polismannen.
-Det här är en sådan fruktansvärd händelse som påverkar alla. En del kollegor har reagerat med att säga att de vill sluta i yttre tjänst, medan andra är mer taggade än någonsin på att gå in och störa de kriminella.
-Dan Eliasson har sagt att vi ska få allt stöd vi behöver och att den drabbade och hans familj ska gå skadelösa. Det är bra det, säger Mikael Kandelin till Polistidningen.

Han hyllar polisområdets planerare, som syr ihop alla scheman i detta intensiva skede, samtidigt som de väger in att de poliser som ska ner och förstärka i Göteborg vid EU-mötet i november ska en ha chans att vila upp sig innan dess.

Vid lunchtid på måndagen, medan vi pratar, pågår en manifestation utanför polishuset i Västerås. Enligt tidningen Dagen var det hundratals personer med blommor och hjärtan som visade sitt stöd för poliskåren efter det inträffade.
-Vi har fått så mycket kärlek. Det känns att allmänheten står bakom oss, säger Mikael Kandelin.

Men brottsligheten i staden är tung. Enligt honom hör Västerås till de städer i Sverige som drabbats allra hårdast av skjutningar den senaste tiden.

Lena Nitz Foto: Magnus Laupa

Lena Nitz berättar för Polistidningen hur oerhört frustrerad och förbannad hon blev när hon fick besked om skotten mot polismannens bostad.
-Och jag visste ju inledningsvis inte hur det hade gått. Tack och lov att ingen kom till skada fysiskt, även om skotten ändå på sätt och vis träffar rakt in i hjärteroten.

Hon ser den senaste tidens attacker mot poliser och polishus som en konsekvens av att man under en längre tid haft för få poliser och därför inte förmått hindra utvecklingen av gängkriminaliteten.
-Det är oerhört oroande. Om man inte tar krafttag mot det här så är risken att synen på rättssamhället förmåga urholkas.