Samarbetar kring polisutbildning i Borås

Publicerad 2017-11-07

Aktuellt Göteborgs universitet ställer sig bakom Högskolan i Borås satsning på att starta en polisutbildning.

De båda lärosätena kommer på torsdag 8 november att underteckna en avsiktsförklaring om ett samarbete. Detta för att säkra möjligheten för Högskolan i Borås att köpa nödvändig lärarkompetens från Göteborgs universitet.
”Om uppdraget att starta utbildningen landar i Borås, är avsikten även att identifiera framtida forskningsområden som är relevanta för polisutbildningen” står det i ett pressmeddelande om samarbetet.

Högskolan i Borås kommer under november att skicka in en intresseanmälan till Polismyndigheten om att få starta utbildningen. När dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) i våras talade om planer på polisutbildning på två ytterligare orter uppgav han enligt Borås tidning att Borås var den starkaste kandidaten i Västsverige.

Enligt ett inlägg på högskolans sajt, uppdaterat 23 oktober, uppger man sig vara redo att dra igång redan höstterminen 2018. Detta går dock stick i stäv med Ola Kronkvist uppfattning. Han är chef  för polisutbildningen i Växjö och har tidigare sagt  till Borås tidning:
– Från att lärosätet får uppdraget behöver de 1,5-2 år på sig. Man behöver anpassade lokaler, skapa kursplaner, sen ska man rekrytera och placera personal.