ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Uppskjutna krav
inget sundhetstecken

Publicerad 2017-11-27

Redaktörens rader Förr fick polisstudenterna betalt, alla pluggade i Stockholm och visste var de skulle jobba. Numer kan studenterna hamna på tre olika orter med sinsemellan olika studieupplägg. En del snurrar runt i en flyttkarusell: först till skolan, sedan till aspiranten, sist av allt till jobbet som polisassistent.

Dessutom har man klämt in ytterligare ett moment: Att studenterna efter aspiranten ska tillbaka till skolan i två månader. Men att fixa bostad i en universitetsstad för en så kort tid är knepigt – en rad studenter har stora problem att vara på plats den sista tiden.

Flera osäkerhetsmoment städas nu bort. De färskaste studenterna har vid antagningen till utbildningen fått veta ungefär var de kommer att göra aspiranten och sedan tjänstgöra skarpt. Enligt uppgift vill många även slopa krånglandet med den korta perioden tillbaka på skolan, men inga beslut i den riktningen är tagna.

Antalet utbildningsplatser har mer än fördubblats. För att fylla platserna har man bland annat sänkt kravet på begåvningstestet och förändrat körkortskravet så att det räcker att ha tagit lappen när utbildningen börjar. På termin ett gapade ändå 175 platser tomma i september.

Nu föreslås fler förändringar. Bland annat överväger man att låta sökande som ”bara” stupat på de fysiska testerna genomgå utbildningen. Enligt Polismyndighetens förslag ska skolorna ta fram individuella träningsupplägg så att dessa studenter kommer i form till examen.

Konditionstester är enligt forskaren Stefan Annell bästa mätaren på

Eva Schoultz, chefredaktör och ansvarig utgivare

vilka som passar som poliser. Och kraven på styrka är inte högt ställda – något jag fick höra när jag ställde frågor om varför manliga och kvinnliga sökande har olika gräns för godkänt. Kraven är en mätare på att man är frisk, hette det då. Och friska verkar väl rimligt att studenterna ska vara, även under utbildningen …?

Polisen också

Vittnesmålen om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp kommer från kvinnor i bransch efter bransch. När tidningen skickas till tryck står det klart att en hashtag som samlar berättelser från kvinnor inom Polismyndigheten skapats: #nödvärn. Uppropet springer ur en hemlig Facebookgrupp och är i skrivande stund inte publicerat. (Läs mer här.)

Fotnot: Detta är redaktörsraderna i Polistidningen nummer 6, som når brevlådorna 7 december.

Läs om Stefan Annells rön här.