ANNONS:

 
Polistidningen nummer 5, delas ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Praxis kring ersättning
fråga för Blåljusutredningen

Publicerad 2017-12-07

Aktuellt Frågan om kränkningsersättning och hur mycket en polis ska tåla inom ramen för sitt jobb blir tilläggsdirektiv i Blåljusutredningen.

Det säger justitieminister Morgan Johansson i en intervju med Svt.  Det apropå att Brottsoffermyndigheten ändrade ett beslut om kränkningsersättning. Ärendet gällde två poliser som i Luleå 2015 hotades av en man med gevär i samband med ett ingripande.

I Brottsoffermyndighetens första beslut nekades poliserna kränkningsersättning. De överklagade då med hjälp av Polisförbundet. Bland annat använde de sig i överklagan av argumentet att det rörde sig om ett mordförsök. Då ändrade sig Brottsoffermyndigheten och gav poliserna rätt till 98 500 kronor var.
Morgan Johansson säger till Svt att det ändrade beslutet anses vara praxis.
– Men just eftersom det kan finnas delade meningar om vad som är praxis, var gränsen går, så behöver utredningen se över det också, säger han också.

Uttalandet om ett tilläggsdirektiv görs också mot bakgrund av den senaste tidens angrepp mot polisstationer och en polis bostad i Västerås. Enligt Morgan Johanssons pressekreterare är tilläggsdirektivet i skrivande stund ännu inte formulerat och några ytterligare detaljer om vad det ska innehålla kan inte ges.

Justitieutskottet föreslog i april till riksdagen att poliser borde få större möjlighet till kränkningsersättning. Något som S, MP och V reserverade sig mot, med hänvisning till att man bör invänta resultatet från Blåljusutredningen.