ANNONS;

ANNONS:

 
 


Polistidningen nummer 4 delas ut runt den 6 september. Nästa nummer kommer omkring 18 oktober. Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Urholkningen av polisrollen måste stoppas

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 

Arkiv

Södertörns nybygge snart klart

Publicerad 2018-03-21

Aktuellt På tisdagen var det pressvisning av polisutbildningen i Södertörns nya lokaler.

Studierektor Peter Wenestam, som är kommissarie, visade runt. En enorm träningshall för självskydd med över 20 meter i takhöjd, välisolerad, och en återkommande grön nyans som enligt arkitekten ska ha en dämpande verkan på de som vistas här. Men inom kort kommer lugnet att ersättas av aktivitet.

Lokalerna ska kunna härbärgera 900 polisstudenter och möjliggör en slutlig utflyttning från Sörentorp, där studenterna bland annat övat skytte. Förutom lärosalar och rum för administration innehåller hyresvärden Akademiska hus nybygge skjutbanor och övningshall. Omklädningsrum, förråd och garage hör också till bygget, som är inflyttningsklart under våren.

Peter Wenestam. Foto: Ossian Grahn

Peter Wenestam tar upp en rad problem kopplade till polisutbildningen, speciellt då det fattats beslut om ett ökat antal poliser. Inte minst finns praktiska aspekter – att även nya och fina lokaler snabbt blir trångbodda. Enligt Peter Wenestam vill Polismyndigheten att antalet studenter ska vara så många som möjligt. Själv pekar han på att Södertörn i stort sett nu slår i taket när det gäller antalet studenter, med tanke på utbildningskvaliteten.
– Från skolans sida har vi sagt att 216 studenter per termin är en absolut maxgräns, fler klarar vi inte av med tanke på att vi inte längre kommer att kunna vara på Sörentorp.

Ett annat dilemma är att lärarna lämnar luckor efter sig då de går från att vara verksamma poliser till att undervisa på heltid.
– Samtidigt krävs det bra lärare för att vi ska få fram nya bra poliser. En svårlöst situation som myndigheten måste ta tag i. Förhoppningen är att vi till slut kommer i balans, utan uppenbar polisbrist. Men då krävs högre lön och acceptabel arbetsmiljö.