ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Sköts med tjänstevapnen

Publicerad 2018-05-31

Redaktörens rader De två belgiska poliserna ligger på marken i ett gathörn. På bilden är asfalten röd av blod, i bjärt kontrast mot övergångsställets vita.

De hette Lucile Garcia och Soraya Belkacemi, och var 45 och 53 år gamla. Tisdagen den 29 maj blev de två av offren i vad som misstänks ha varit en terrorattack.

Pappan till Soraya Belkacemis trettonåriga tvillingflickor var också polis. Han dog i tjänsten när tvillingarna var små, så attentatet gjorde dem föräldralösa.

Bakom dådet, som inträffade i Belgiens tredje största stad Liège, låg en man i 35-årsåldern. Han var på permission från fängelset, där han avtjänade ett straff för narkotikabrott, och han misstänks ha blivit radikaliserad under fängelsetiden.

Under sin permission ska han först ha mördat en man som han tidigare delade fängelsecell med. Vid tiotiden tisdagen den 29 maj attackerade han de två poliserna bakifrån, med en kniv, och tog deras tjänstevapen. Vapen vars kulor även dödade en 22-årig lärarstudent, som satt i en förbipasserande bil.

Eva Schoultz, chefredaktör och ansvarig utgivare

Vid en intilliggande skola tog han en städerska som gisslan. När poliser, utrustade med hjälmar och sköldar, anlände till platsen utbröt skottlossning.

Fyra poliser skadades och gärningsmannen sköts till döds, rapporterar BBC. De citerar även staden Lièges borgmästare, Willy Demeyer:
”Polisen var definitivt måltavlan för denna attack.”

Fotnot: Detta är redaktörsraderna till Polistidningen nummer 3/2018, som når brevlådorna 15 juni.