ANNONS:

 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
Polistidningen nummer 5 delades ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Jens Jansson, Mikael Ahrtzing, Anneli Jonzon, Bo Göran BG Strandfjäll, Pär Andersson och Jens Frykholm vid ceremonin i Sundsvall som ägde rum 15 september.

Sabelceremoni i Sundsvall

Publicerad 2018-11-06

Aktuellt Dubbning till stationsbefäl är ett skånskt grepp som nu spridit sig till Västernorrland – där den första ceremonin genomförts nu i höst.

Bo Göran ”BG” Strandfjäll har sina rötter i skånska Trelleborg, men bor sedan några år i Sundsvall. Här jobbar han som gruppchef, och när ytterligare fem poliser kom till gruppen passade BG på att ta fram sabeln som han fått av sin far, som också var polis.
– Det började i den gamla D-turen i Trelleborg, när jag var yttre befäl. Då kollegorna fick nya axelklaffar dubbade jag dem med en batong, det var innan jag fått fars sabel. Seden vandrade vidare till Malmö där en lopo-chef dubbar de som just klarat aspiranten med en gammal sabel.

Bo Göran BG Strandfjäll dubbar Jens Frykholm.

Hur går ceremonin till?
– Poliserna har vit skjorta och uniformsbyxor. Efter dubbningen överräcker jag de nya gradbeteckningarna. Deras respektive är med och efteråt blir det mingel med snittar och alkoholfritt bubbel.

Vad är syftet?
– Att poliserna ska få vara lite stolta, få in en ceremoni som stärker och svetsar samman. Efter en längre tid med underbemanning på tjänster som saknat status har detta vänt. Vid senaste ansökningen sökte ett stort antal poliser.