ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Handskydd på MP5:a
kan ge osäkert grepp

Publicerad 2019-03-08

Aktuellt En polis i Stockholm sköt i höstas av sig fingertoppen vid en övning med förstärkningsvapnet MP5. Arbetsmiljöverket kritiserar nu att det inte har gjorts någon riskbedömning av vapnet.

Det var i samband med en instruktörsutbildning i höstas som en av deltagarna fick sitt långfinger framför mynningen på MP5:an. När ett skott gick av skadades fingertoppen så allvarligt att behövde amputeras.
Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket som nu har granskat ärendet och konstaterar ett antal brister. Bland annat har vapnet försetts med ett handskydd med en infästning för lampa, som gör att det finns risk att skytten inte kan hålla vapnet i ett säkert grepp. Monteringen av handskyddet är inte godkänd av Polismyndigheten.

Arbetsmiljöverket kritiserar också att det inte har gjorts någon riskbedömning av vapnet. Varken före eller efter monteringen av det nya skyddet och lampan.

Polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson har vänt sig till arbetsgivaren och krävt att få veta vilka åtgärder man har vidtagit efter olyckan och Arbetsmiljöverkets inspektion.
– Det är anmärkningsvärt. Om man tillför något nytt till ett vapen så måste det ju riskbedömas innan man börjar använda det. Och om inte tillbehöret är godkänt så har myndigheten begått ett allvarligt fel, säger han.

MP5:an används i hela landet och handskyddet med lampan har monterats på vapen på flera orter, inte bara i Stockholm där olyckan inträffade. Det har skett flera olyckor med skjutna fingrar, konstaterar Arbetsmiljöverket. Nu kräver man att Polismyndigheten gör en undersökning och riskbedömning av MP5 samt att alla som ska använda vapnet har rätt utbildning och information om riskerna. Jenny Bengtsson är inspektör på Arbetsmiljöverket.
– Polisyrket är tillräckligt riskfyllt som det är, man ska inte riskera att skjuta av sig fingrarna också. Om inte Polismyndigheten följer våra krav så kan vi komma att besluta om ett vitesföreläggande, säger hon.

Anna Hjorth
frilansjournalist