ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Materialfel bakom
trasiga batonger

Publicerad 2019-03-08

Aktuellt Ett bristfälligt bakstycke i plast är orsaken till att Polisens nya expanderbatonger har gått sönder. Nu ska batongerna få bakstycken i metall i stället.

Polisen har upphandlat en ny expanderbatong, Triton, som började användas vid polisutbildningarna i Växjö och Umeå under höstterminen 2018. Ganska snabbt fick lärare och studenter problem med batonger som gick sönder, vilket Polistidningen har rapporterat om tidigare. Polismyndigheten har hittills köpt in omkring 550 batonger av det aktuella märket, varav 66 har reklamerats. Leverantören Armatechs utredning visar att det är batongernas bakstycke i plast som inte har klarat påfrestningarna och spruckit. Därför kommer denna del att göras i aluminium i fortsättningen. Armatech kommer också att byta ut bakstyckena på de batonger som redan har levererats till Polisen.

Stefan Nyman, strategisk inköpare på Polismyndighetens inköpsenhet, är nöjd med de åtgärder som leverantören har vidtagit.
– De ligger före i tidsplanen och samtliga batonger som har använts i utbildningen borde vara utbytta vid det här laget.
Därmed fortsätter samarbetet.
– Vi kommer att lägga en ny order på 1 300 batonger och de kommer då ha metallbakstycken från början.

På polisutbildningen i Växjö har man inte hunnit testa batongerna med de nya bakstyckena. Det säger Nicklas Gjersvold som är servicetekniker på utbildningen.
– Men delen som var i plast tidigare är i metall nu, så den borde inte gå sönder.

I vår förra artikel uppgav Nicklas Gjersvold att Tritonbatongen blev obrukbar när bakstycket sprack, något som leverantören Armatech bestrider. Leverantören uppger till Polistidningen att det fortfarande var möjligt att fälla ut, använda och fälla in den trasiga batongen.
Nicklas Gjersvold på polisutbildningen håller inte helt med.
– Det beror på hur man definierar obrukbar. Det föll ut grejer ur batongen när bakstycket hade spruckit. Det är möjligt att det gick att fälla ihop batongen igen om man först satte tillbaka alla delar på rätt sätt.

Läs mer: Nya batonger faller i bitar