ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

”Vi når vårt mål om 15 procent för avtalsperioden”

Publicerad 2019-03-14

Aktuellt -Polisernas löner måste höjas mer än för andra grupper under en lång tid framöver.
Det sade Polisförbundets ordförande Lena Nitz efter torsdagens löneöverenskommelse mellan förbundet och Polismyndigheten. (Uppdaterad 15 mars.)

Överenskommelsen sätter ramen för höstens revision av polislönerna, som är den treåriga avtalsperiodens sista. Det samlade utrymmet för löneökningar är i snitt 5,7 procent och kommer att innebära ”en stor satsning på poliser i kärnverksamheten”. Hur utfallet blir på individnivå blir en fråga för de fortsatta förhandlingarna ute i regionerna. Revisionstiden är 1 oktober 2019.

Lena Nitz
Foto: Magnus Laupa

– Med dagens överenskommelse når vi vårt mål om 15 procent för avtalsperioden. Det är en framgång, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz,  i ett partsgemensamt pressmeddelande.
Av det framgår även att överenskommelsen ger möjligheter till mer attraktiva karriär- och utvecklingsvägar i till exempel yttre tjänst och utredningsverksamheten.

Anders Thornberg Foto: Lars Hedelin/ Polisen

Rikspolischef Anders Thornberg citeras så här:
– Jag är glad att vi har enats om en väg framåt för att fortsätta uppvärdera polisyrket. Det innebär ett viktigt erkännande av det betydelsefulla arbete som dagligen utförs av våra poliser. Nu skapar vi förutsättningar för att fortsätta stärka svensk polis.

I en film på Polisförbundets facebooksida framhåller Thornberg att 5,7 procent är ungefär dubbelt så mycket som i en vanlig lönerörelse och att en viktig komponent för att kunna göra detta har varit riksdagens beslut att skjuta till särskilda pengar till polislöner. I samma klipp säger Lena Nitz att ”polisernas löner måste höjas mer än vad andra grupper gör under en lång tid framöver”

På Polisförbundets webb svarar förhandlingschefen Niklas Simson på en fråga om hur man kommit fram till siffran 15 procent under den treåriga avtalsperioden. Så här har man räknat:

  • Den tidigare revisionen, som var på 5,4 procent.
  • Höstens revision om 5,7 procent
  • 1 procent för att utveckla Kuv, karriär och utvecklingsvägar.
  • 1 procent per år för lönesättning av de som byter tjänst/ befattning, så kallade paragraf 9:or.