ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polisutbildningar ger upp
strid om studiemedel

Publicerad 2019-05-23

Aktuellt Polisstudenter måste även i fortsättningen klara hundra procent av studierna under en termin för att få studiemedel nästa. Det står klart sedan polisutbildningarna dragit tillbaka sin begäran om ändrade regler hos regeringen.

På de flesta högskoleutbildningar räcker det att klara 75 procent av studierna under en termin för att vara berättigad till studiemedel nästa. På polisprogrammet ligger kravet på hundra procent, vilket hänger ihop med att det är en uppdragsutbildning som inte omfattas av högskolelagen. Det här kan ställa till problem för studenter som har blivit underkända på enstaka kurser, även om det finns vissa möjligheter till dispens.

Polisutbildningarna i Umeå, Södertörn och Växjö har skrivit till regeringen och begärt ändrade regler, vilket Polistidningen har skrivit om tidigare. Men de har fått mothugg av Centrala studiestödsnämnden som ser juridiska hinder och praktiska problem med en ändring.

Och nu backar utbildningarna från sitt krav, enligt Pontus Bergh, studierektor på polisutbildningen i Umeå.
– Vi har fått besked från departementet att det inte kommer att gå igenom. Den dörren är stängd och då var det lika bra att dra tillbaka framställan.

Vad ser ni för väg framåt nu då?
– Att utbildningen akademiseras.

Har ni fått några hintar om att det kan ske?
– Nja men lite grann. Bland annat jobbar ju Polisförbundet hårt på den frågan.

Just nu ligger väl fokus på att utbilda många poliser snabbt, snarare än att förlänga och akademisera utbildningen?
– Jo, precis. Men man skulle kunna tänka sig att regeringen, parallellt med att vi jobbar mot 2024, fattar de beslut som behövs för att starta en treårig utbildning efter det. Eller så kan man redan nu köra igång en mindre pilot med en treårig utbildning som vi kan utvärdera innan vi kör igång i full skala.