ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Konstprotest i Skellefteå

Publicerad 2019-10-23

Titeln på konstverket är: ”En bild på konst i en kanslikorridor i Umeå.”

Aktuellt Poliser i Skellefteå är avundsjuka på kollegorna i Umeå som har ett nyare polishus, med fin inredning och konst på väggarna. I protest har de skapat en egen konstsamling genom att kopiera originalverken i Umeå.

Det är den klassiska rivaliteten mellan storebror och lillebror. Umeå är huvudort i Polisområde Västerbotten och Skellefteå är den mindre staden som ständigt hamnar i skuggan. I Umeå har polishuset byggts ut och renoverats i omgångar, medan polishuset i Skellefteå har fått förfalla, enligt Skellefteåpolisen Stefan Pettersson.
– Det rinner avloppsvatten från arresterna ner i källaren och vi har väntat en evighet på fönsterbyten. Köket är slitet och delar av inredningen sitter löst. Det ser för jävligt ut helt enkelt.

Stefan Pettersson. Foto: Emma Eneström

Droppen var när några poliser från Skellefteå var på besök i Umeå och såg konsten som sitter på väggarna där.
– Vi skulle aldrig få lägga tiotusentals kronor på att köpa in konst. Vi får inte ens köpa in pappmuggar till fikarummet, säger Stefan Pettersson.

Som en protest bestämde sig Skellefteåpoliserna för att kopiera konstverken i Umeå.
– De fotograferade tavlorna, skrev ut bilderna, ramade in dem och satte upp dem på väggarna här i Skellefteå, som en skämtsam markering.

Skellefteåpolisernas egenproducerade konstgalleri.

Stefan Pettersson har vid flera tillfällen framfört till ledningen att polishuset i Skellefteå behöver en rejäl ansiktslyftning.
– För tio år sedan påtalade jag att det är för mörkt i omklädningsrummen och att belysningen behöver bytas ut. Svaret jag fick var att hela huset ska renoveras. Det har fortfarande inte hänt.

Har Skellefteå Sveriges sunkigaste polishus?
– Nej, jag har varit på Davidshall i Malmö. Där var det ännu värre. Sunkigt men i alla fall charmigt.

Lars Westermark

Lars Westermark är lokalpolisområdeschef i Skellefteå och han håller med om att polishuset i staden är undermåligt. Men åtgärder är på gång, enligt honom.
– I januari, februari nästa år påbörjar vi en större renovering som ska ge utredningsverksamheten helt nya lokaler. Vi kommer också att behöva bygga ut för att framtidssäkra lokalerna för den tillväxt som ska ske till 2024.