ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Lösgodis fastnade hos verksamhetsskyddet

Publicerad 2019-10-18

Foto: Per Hagström

Aktuellt Fack och arbetsgivare ställdes inför ett delikat problem när en godistillverkare dök upp på Rättscentrum i Malmö för att dela ut godsaker till poliser.

Fredrik Brokopp

Det började med att Helsingborgspolisen Fredrik Brokopp uttalade sig i media om att han faktiskt föredrar lösgodis framför munkar. Det här på tal om att Polisförbundet hade köpt in tusentals munkar för att fira Polisens dag den 29 augusti.
– Jag hade hellre tagit en påse lösgodis, det får plats perfekt mellan sätena i polisbilen, som han uttryckte det i en intervju med tidningen Sydöstran.

Godistillverkaren Cloetta tog intryck och skickade ett parti lösgodis, inklusive påsar och skopor, till Rättscentrum i Malmö. Skyddsvakten i receptionen anade oråd och kontaktade Henrik Qvist på verksamhetsskyddet.
– Jag gick ner och pratade med Cloettas representant. Han förklarade att de ville visa sin uppskattning för polisens viktiga arbete och bad oss skicka ut godiset till alla poliser i Malmö.

Hur tänker ni kring säkerheten när någon okänd dyker upp och vill att ni ska dela ut paket med ätbart innehåll till en massa poliser?
– Normalt är det ju så att ingenting ska släppas igenom om det inte är röntgat. I det här fallet tyckte vi inte att det var något som var konstigt.

Men visste ni vilka de här personerna var?
– De kom i en bil med godisföretagets logga och med deras kläder. Varorna var förpackade och inplastade. Det är ingen garanti, men vår bedömning var att det inte fanns någon hotbild i det här fallet.

Och sedan uppstod frågan om det här kunde betraktas som en muta?
– Vi frågade oss vad detta var för någonting, men landade i att sändningen var till facket och inte till Polisen som myndighet, eftersom Polisens dag är ett fackligt initiativ.

Verksamhetsskyddet lastade upp godiset på en kärra och överlämnade det till Polisförbundet i Malmö.

Theres Lindgren

Mutproblematiken landade därmed i ordförande Theres Lindgrens knä. Men hon kände ingen större tvekan.

– Det var helt otänkbart att det skulle vara en muta. Verksamhetsskyddet hade räknat på vad godiset var värt om man slog ut det på alla poliser. Det handlade om en ringa mängd till ett ringa värde.

Med den frågan avklarad körde Polisförbundet ut godiset till stadens polisstationer för vidare utdelning till de anställda.