ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Många poliser anmäler inte hot och våld

Publicerad 2019-10-17

Aktuellt De flesta poliser utsätts någon gång för hot, våld eller annan påverkan. Men många väljer att inte anmäla när de utsätts. Det visar en ny undersökning som Polisförbundet har låtit göra.

I undersökningen, som har gjorts av företaget Novus, svarar 42 procent att de har utsatts för hot, våld eller annan otillbörlig påverkan det senaste året. Bland poliser i ingripandeverksamheten är siffran ännu högre: 72 procent av dem har utsatts. Det är en ökning jämfört med för två år sedan, då samma fråga ställdes. Då var siffran 68 procent.

om rapporten

Beställd av Polisförbundet.

Utförd av Novus Opinion i maj-juni 2019.

2 943 webbintervjuer bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder, vilket motsvarar 59 procent av nettourvalet.

Läs hela undersökningen här: polisforbundet.se

Trots att så många drabbas av hot och våld så är det många som inte anmäler det. Bara ungefär var femte polis anmäler alla, eller nästan alla, incidenter. En lika stor grupp anmäler inget, eller bara en bråkdel (0 till 9 procent), av allt de utsätts för.

Det här är allvarligt, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud och ledamot i Polisförbundets styrelse.
– Det är många som upplever att det inte är värt att anmäla när de själva är utsatta. De känner ofta att de inte får stöd av samhället och rättsväsendet.

Att många väljer att inte anmäla kan få allvarliga konsekvenser, enligt Patrik Danielsson.
– Jag tror att mörkertalet är enormt. Det gör att det blir svårt att jobba systematiskt med den här typen av arbetsmiljöproblem. I slutändan drabbar det den enskilde polisen, som blir utsatt.