ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Nya västar snart i verksamheten

Publicerad 2019-10-21

Aktuellt Efter år av västbrist, missnöje och överklagade upphandlingar är de nya skyddsvästarna på plats. Den första leveransen har kommit och delats ut till sina framtida bärare – höstens cirka 500 aspiranter.

Den nya västen. Foto: Joy Wester

En av de som fått en ny väst är Joy Wester på polisutbildningen på Södertörn.
– Det kändes väldigt bra, så mycket bättre än våra lånevästar på skolan. De var väldigt noga vid utprovningen. Jag är lite mellan storlekar och som det känns nu så sitter den bra, men skulle jag behöva ändra när jag väl är ute på aspiranten så verkar det gå att lösa.

Susanne Liwång, som representerat skyddsorganisationen i processen under upphandlingen, säger att hon framför allt är väldigt nöjd med hur utprovningen skötts.
– Alla fick den tid de behövde och fick också prova rustade i uniform vilket också är viktigt, säger hon.
Hon tillägger att hon inte riktigt vågar ”ropa hej” än innan hon vet att användarna är nöjda.
– Men det känns som att vi närmar oss, säger hon.

Det är drygt ett år sedan upphandlingen med den belgiska leverantören Seyntex blev klar. Innan dess var Polismyndigheten utan avtal en längre tid. Under den perioden gjorde man en del kritiserade direktupphandlingar med en annan tillverkare. De västarna kritiserades för dålig passform.

Den leverantör som Polisen nu har avtal med har också ifrågasatts eftersom den hade sämst resultat på bärprovet. Ett bärprov som kom att bli helt utan betydelse då priset var omöjligt för konkurrenterna att matcha.

 

problem med västen?

Enligt Anders Bispo ska du den polis som har problem med sin väst prata med sitt förråd. Men om det inte fungerar kan man mejla Utvecklingscentrum 1 i Stockholm.

Anders Bispo, verksamhetsutvecklare med ansvar för västarna, menar dock att man tagit till sig av de synpunkter som kommit in vid bärprov och att tillverkaren i vissa fall har gjort justeringar. Den nya västen är enligt honom lätt att anpassa efter olika kroppar då den finns i många olika variationer på storlekar.
– Utöver det ska det vara möjligt att måttbeställa, säger Anders Bispo.

 

Han poängterar också att utprovningen och informationen kring västarna är viktig. Han har begärt att en del av de 50 miljoner kronor som regeringen öronmärkt för polisens arbetsmiljö ska användas till just västutprovningen.
– Vi hoppas också kunna ta fram ett nytt informationsmaterial om vad du ska tänka på när du bär skyddsväst.

I samband med utprovningen fick studenterna den här gången information om västen och hur den ska hanteras.  Också beklädnadsansvariga har fått utbildning i hur utprovningen ska gå till framöver, vilket har varit ett starkt önskemål från skyddsorganisationen.

När nästa leverans kommer och västarna blir tillgängliga även för de poliser som behöver byta ut sina är ännu inte klart.
– Men det ska inte dröja så länge. Vi borde ha nästa omgång klar för utprovning i december, säger Anders Bispo.

Läs mer om turerna kring upphandlingen av skyddsvästar, som pågått sedan 2011, här.