ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Poliser frias efter dödsskjutning

Publicerad 2019-10-03

Aktuellt De tre poliser som åtalats för tjänstefel respektive vållande till annans död i samband med att Eric Torell, 20, sköts till döds frias av Stockholms tingsrätt på samtliga åtalspunkter.
-Vi är lättade och nöjda med domen, säger polisernas fackliga stödperson Kjell Ahlin. (Uppdaterad)

Åklagaren ansåg att de två poliser som sköt, och som stått åtalade för tjänstefel respektive vållande till annans död, borde ha slutat skjuta när Eric vände ryggen till. Men rätten anser att det inte är bevisat att de skulle ha hunnit uppfatta detta. Bland annat då skottens turordning inte har kunnat fastställas. Det har inte heller gått att fastställa Eric Torells rörelsemönster på den innergård där han sköts. I domen står det ”Det är inte rimligt att kräva att poliserna skulle ha utfört verkanskontroll på sätt som åklagaren sagt.”.

Rätten anser inte heller att det våld som använts varit otillbörligt och i domen står att ”invändningen om inbillat nödvärn har inte motbevisats”.

Angående det befäl som ledde insatsen och som stått åtalad för tjänstefel anser inte tingsrätten att han brutit mot några tydliga regler. ”Polisinsatschefens påstådda underlåtenhet har till stor del handlat om polisiära bedömningar där olika, men var för sig godtagbara, uppfattningar kan finnas”, står det i domen.

En nämndeman har varit skiljaktig och ansett att poliserna som sköt ska fällas för brott.

Kjell Ahlin på Polisförbundet Stockholm har stöttat de åtalade poliserna genom hela rättsprocessen och har också suttit med när de fick ta del av domen.
– Vi är lättade och nöjda med domen, säger han.
Kjell Ahlin säger också att han tycker domen är välskriven och tydlig.
– Jag hoppas att Eric Torells nära anhöriga, i sin oerhörda sorg och förlust, kan känna att de fått svar på sina frågor under huvudförhandlingen och i domen.

Kjell Ahlin beskriver hur hans kollegor varit under en enorm press och nu kan slappna av, men att ingenting är helt säkert förrän domen vunnit laga kraft. Det sker tre veckor från dagens datum.

– Det som skedde har påverkat många poliskollegor, men vad själva domen får för konsekvenser för svenskt polisarbete är för tidigt att säga, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Läs mer om åtalet och huvudförhandlingen här:

Tre poliser åtalas i Eric-målet

”Målet kommer framför allt handla om nödvärnsrätten”

”Inget tydde på att det hade med vårt ärende att göra”

Åklagaren yrkar på villkorlig dom