ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Försök med hund i barnförhör

Publicerad 2019-12-12

Hasse är inte en barnförhörshund men han är en labradoodle. Foto: Privat.

Aktuellt De används redan i vården, på skolor och vid äldreboenden för att skapa en harmonisk atmosfär. Nu vill polisen i Haninge testa om förhör med minderåriga blir bättre med en hund i rummet. 

Barnförhörsledarna i Stockholm syd möter regelbundet barn som har utsatts för våld och övergrepp. Det är svåra samtal som bygger på att barnet känner sig tryggt och vågar berätta. Nu vill man undersöka om en hund i förhörsrummet kan ge mer utförliga och korrekta uppgifter i förhören.

Margaretha Forsberg.

– Tanken är att en hund kan skapa lugn genom att lägga sig vid barnets fötter, lägga nosen i knät eller hoppa upp bredvid barnet i soffan, säger gruppchef Margaretha Forsberg.

Vilken sorts hund passar för ett sådant uppdrag?
– En väldigt lugn sort, så det fungerar nog inte med polisens vanliga tjänstehundar. Akademiska sjukhuset i Uppsala använder labradoodle på sin barnavdelning. Det är en korsning av labrador och pudel. Tvättar man den regelbundet kan man få ner mängden allergener i pälsen till en låg nivå.

Var har ni fått idén till det här?
– En av mina medarbetare kläckte den för ett par år sedan, med inspiration från vården. I USA finns också så kallade courthouse therapy dogs som används när man förhör minderåriga i rätten.

lokala omställningsmedel

Bygger på ett avtal mellan arbetsgivare och fack. Arbetsgivaren sätter av pengar till lokalt omställningsarbete som ska bidra till verksamhetens utveckling och till omställning för arbetstagarna. Medlen kan finansiera åtgärder som ökar arbetstagarens anställningsbarhet eller ökar förutsättningarna till ett längre arbetsliv.

Källa: Avtal om lokala omställningsmedel

Försöket är tänkt att ingå i en studie i samarbete med forskare vid Södertörns högskola och målet är att genomföra hundra barnförhör med hund och lika många utan som jämförelsematerial.
– Eventuellt kommer forskarna arrangera fiktiva förhör där barnen först får se eller höra någonting som de sedan ska berätta om i en förhörsliknande situation. I riktiga förhör har vi ju inget facit och vet inte hur mycket av en händelse som barnet återger.

Projektet har fått delfinansiering med lokala omställningsmedel och börjar med en förstudie som drar igång efter årsskiftet. Om allt går enligt plan ska projektet löpa fram till december 2021.
Enligt projektbeskrivning kan förhörshundar också bidra till en attraktiv arbetsplats, eftersom många kollegor vill arbeta med hund. En anställd som tränar och tar hand om en förhörshund ska ha samma avtal som andra medarbetare med tjänstehund, enligt Margaretha Forsberg.