ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Möjligheter till husrannsakan ska utredas

Publicerad 2019-12-10

Aktuellt Enligt det så kallade 34-punktsprogrammet vill regeringen ge polisen utökade möjligheter till husrannsakan. I dag tillsattes en utredning om hur det ska gå till.

– I dag har polisen begränsade möjligheter att göra husrannsakan i brottsförebyggande syfte, påpekade Mikael Damberg under en presskonferens på tisdagen.

Bland annat handlar det om att, i samband med att skjutningar ägt rum i gängmiljöer, kunna söka igenom källarförråd och liknande utrymmen. Detta bland annat för att kunna stoppa hämdspiraler, menar inrikesministern.
Nu tillsätts en utredning som dels ska klargöra regelverket kring husrannsakan utanför förundersökningar i dag. Den ska också reda ut vilka möjligheter till husrannsakan som är förenliga med mänskliga rättigheter och slutligen lämna lagförslag som utökar möjligheterna till husrannsakan.

Utsedd till utredare är Gunnel Lindberg som bland annat varit åklagare i Göteborg och länsåklagare i Norrbotten. Hon har också skrivit en bok om när och hur straffrättsprocessuella tvångsmedel får användas. Utredningen ska vara klar 31 oktober 2020.