ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Distansutbildningen drar

Publicerad 2020-01-13

Aktuellt 611 av de 651 antagna har tackat ja till en plats på polisutbildningen. Om en vecka startar terminen.

Enligt de senaste aktuella siffrorna har 611 personer tackat ja till de 1020 platser Polismyndigheten beställt av de fem lärosätena. Flest vakanser får Växjö. Där lämnas 169 platser på campus tomma. Det innebär att endast cirka 30 procent av campusplatserna är belagda. Distansplatserna däremot är i princip fyllda.

Störst andel tomma platser har Umeå, 134 platser av 175. De femtio distansplatserna är i princip fulla, men en knapp fjärdedel mot vad Polismyndigheten tänkt sig kommer att gå på campus. Enligt polisutbildningen i Umeås föreståndare Daniel Skog kommer vakanserna inte orsaka några större problem för skolan. Studenterna är inte färre än vad man har haft tidigare, menar han.
– Vi hade en stor beställning också vårterminen 2017. Då hade vi en tuff situation att bromsa. Efter det blev vi mer försiktiga och vi har inte rekryterat för att ha fler studenter utan kan behålla alla lärare, säger han.

Daniel Skog säger också att det faktum att många institutioner samarbetar kring polisutbildningen gör det hela mer flexibelt.
– Hela smällen landar inte på samma institution.
Inför framtiden vill Daniel Skog att man ska diskutera om man ska erbjuda fler platser på distans, då alla de platserna är tillsatta. Men det tror han inte är hela lösningen.

En stor utmaning för Umeå menar han är det geografiska läget. Han har, bland annat, framfört önskemål om att det ska vara möjligt att göra antagningstesterna längre norrut än i Stockholm.
– Nu får man ju visserligen resa och boende betalt, men det är en sak som vore bra. Men vi behöver kanske också marknadsföra oss lite bättre.

Att Växjö har så många tomma platser kan förklaras med konkurrensen från Malmö och Borås. Även där är distansplatserna, i stort sett, fyllda. Borås är det enda lärosäte som fyllt samtliga platser på campus. Där fanns bara 72 platser på campus och lika många på distans.