ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

JO-kritik mot trotsig Polismyndighet

Publicerad 2020-03-31

Aktuellt Polismyndigheten kan inte sätta sig över Statens överklagandenämnds beslut i anställningsärenden. Det slår Justitieombudsmannen fast i ett beslut och riktar allvarlig kritik mot myndigheten. 

Polismyndigheten anställde fel person som chef för nationella insatsstyrkan hösten 2015. Det ansåg Statens överklagandenämnd, SÖN, i ett beslut året därpå. Nämnden rev upp anställningen och beslutade att en annan sökande skulle erbjudas jobbet eftersom hon var mer meriterad. Men Polismyndigheten följde inte nämndens beslut, vilket Polistidningen har skrivit om tidigare.

Nu har Justitieombudsmannen, JO, prövat Polismyndighetens agerande i detta fall och i ytterligare en chefsrekrytering där Polismyndigheten valde att trotsa SÖN. JO är starkt kritisk i båda fallen.

JO Per Lennerbrant. Foto: Pernille Tofte

– Det kan inte accepteras att en myndighet sätter sig över en överinstans avgörande på det sätt som Polismyndigheten har gjort. Genom sitt agerande har Polismyndigheten inte bara satt en grundläggande förvaltningsrättslig princip ur spel utan också omintetgjort effekten av SÖN:s kontroll av att myndigheter följer regeringsformens krav på saklighet vid statliga anställningsbeslut. Polismyndigheten förtjänar allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant.

Tillsättningen av chefen för nationella insatsstyrkan har även prövats i Arbetsdomstolen, vilket Polistidningen har skrivit om här.