ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

”Kan bli boot-camp i sommar”

Publicerad 2020-03-31

Aktuellt Polisutbildningen i Växjö och Borås gavs undantag när universitet och högskolor gick över till distansundervisning. Nu har rektorerna på Stockholms och Umeå universitet följt efter. I Malmö är man helt hänvisad till digital undervisning.

Caroline Mellgren

– Vi vet inte riktigt vad det kommer innebära än. Det är så många faktorer inblandade, säger Caroline Mellgren, programansvarig och föreståndare för enheten för polisiärt arbete i Malmö.

Caroline Mellgren påpekar att om man fortsatte som vanligt med praktiska övningar skulle både lärare och studenter riskera att smittas vilket i sin tur skulle få konsekvenser för möjligheten att bedriva utbildning.

”Vi står inför många tänkbara scenarion.”

Många av studenterna reser också till Malmö från andra platser, vilket hon påpekar att Folkhälsomyndigheten avråder från.

Som det är just nu digitaliserar man enligt Caroline Mellgren allt man kan.
– Men det är klart att det är många saker som måste tas igen. Hur det ska göras är inte klart. Vi står inför många tänkbara scenarion.

Caroline Mellgren vill inte diskutera eventuella lösningar då det lätt kan skapas förväntningar, som i sin tur kan skapa oro, tror hon.

De undantag som beslutats av rektorerna på respektive lärosäte skiljer sig åt mellan polisutbildningarna. På Linnéuniversitetet i Växjö har man nästan alla praktiska övningar och även en liten del av den teoretiska utbildningen på plats, även om mycket digitaliseras. I Stockholm och Umeå är man mer restriktiv.

”Vi tycker till exempel inte att man kan brottas, men stå på skjutbana går bra.”

Pontus Bergh

Pontus Bergh, studierektor på polisprogrammet i Umeå, säger att man ställer in en hel del.
– Och skjuter upp. Vi tycker till exempel inte att man kan brottas, men stå på skjutbana går bra.

Han säger att man har haft tur med termin fyra och fem som i princip är klara med allt praktiskt. Några studenter har vissa moment kvar för att kunna gå ut på aspiranten, men det förs en dialog med Polismyndigheten om eventuella undantag.

Distansstudenterna i Umeå får dock inte komma till campus. Och avseende terminerna ett till tre är Pontus Bergh bekymrad över hur man ska lyckas kompensera för rubbningarna i ett schema som redan från början är komplext och fullproppat.
– Det som inte studenterna hinner göra under terminen under våren kan de få ta under boot-camp-veckor i sommar, säger han.

Läs mer om polisutbildningen och corona här.