ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Måste funka att vara polis under livets alla faser

Publicerad 2020-04-24

Redaktörens rader Jag fick ett mejl med ett Excel-dokument från en IGV-polis. Han och sambon hade skapat detta för att göra en veckoplanering över jobb och förskola. Hon jobbade tvåskift inom vården. Han treskift.

Dokumentet var belamrat med klockslag, bokstavskombinationer och färgkoder. Grön betydde båda lediga. Blå = jobbar, men funkar. Gul = liten kollision, överlappning. Röd = kollision. Lila = kollisioner som förskolan löser.

Det såg mer ut som ett bemanningsschema i corona-kris än ett familjeschema. Sambon jobbar dagtid numera.

”Det såg mer ut som ett bemanningsschema i corona-kris än ett familjeschema.”

Här kan du läsa mer om svårigheterna, men också om möjligheterna för att lyckas få ihop livet som polis och förälder.

Visst innebär många delar av polisyrket 24/7-jobb eftersom kriminalitet inte kan schemaläggas. Att det blir middag i radiobilen i stället för med familjen. Men när samhället och politiken vill se fler poliser, måste samhället och politiken också backa upp. Barnomsorg på kvällar, nätter och helger finns till exempel inte överallt.

Också Polismyndigheten måste backa upp för att förenkla för föräldrar. En del medarbetare får gå över till dagtid. Andra går ner i arbetstid. Men med en snål polislön blir det rätt kännbart. Det finns också en risk att ojämställdhet reproduceras då det oftare är kvinnor som går ner i arbetstid. Att vara polis måste funka för både kvinnor och män, under livets alla faser.

Hämtning och lämning är begrepp som fortsätter vara en del av mångas vardag oavsett corona.

”Att vara polis måste funka för både kvinnor och män, under livets alla faser.”

Något jag insett på senare tid är att det inte finns något som skringrar mörker lika bra som barnskratt. Jag fick en bild på min systerdotter. Hon är dryga året, hon gungade på en lekplats. Ni skulle se det skrattet. Från hjärtat, omedvetet om världens tillstånd. Samtidigt som jag försöker acceptera att inte ha kontroll över allt som nu händer, och leva med konsekvenserna. Samtidigt ser jag hennes skratt.

Linnéa Klint
Chefredaktör och ansvarig utgivare