ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polisens nya aktiva hörselskydd. Kontrollenhet och headset. Foto: Invisio.

Skyddsstopp på aktiva hörselskydd

Publicerad 2020-05-25

Aktuellt Region Väst är först ut med att använda de aktiva hörselskydd som Polismyndigheten nyligen upphandlat. Men användningen har stött på patrull.

Turerna har varit många kring de aktiva hörselskydd Polismyndigheten slutligen upphandlade i höstas. Bland annat klev skyddsorganisationen av samarbetet med arbetsgivaren i upphandlingen. Detta då kravspecifikationen hade ändrats utan att det stämts av med skyddet. Arbetsgivaren gick dock vidare i alla fall. Först ut med att ta del av leveransen var region Väst.

Efter det ska ett antal Lisa-anmälningar ha inkommit om tillbud på grund av brister i hörbarhet. Kommunikation från enskild polis har inte alltid gått fram. Den 12 maj stoppade regionala huvudskyddsombudet i region Väst all användning av skydden. Ärendet gick vidare till Arbetsmiljöverket som efter inspektion har förelagt om ett vite på 100 000 kronor om hörselskydden används.

vad är 6:6a?

En begäran skyddsombudet ställer till arbetsgivaren, med stöd av arbetsmiljölagen §6 6a, med rätt att snabbt få svar på hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas.

Sedan dess har nationella huvudskyddsombudet, Patrik Danielsson, kopplats på i frågan. Han har valt att göra en begäran enligt 6:6a. Sedan dess har skyddsorganisationen och arbetsgivaren diskuterat saken och senast torsdag den 28 maj ska Polismyndigheten ha inkommit med en handlingsplan.
– Annars är jag beredd att gå in med ett nationellt skyddsstopp om bristerna inte åtgärdas. Säkerheten måste alltid gå först, säger Patrik Danielsson.

Han säger att det inte behöver vara något fel på hörselskydden, men att de kanske inte passar för alla verksamheter.
– Det kan finnas skillnader mellan hur skydden anpassas och används i insatsverksamhet och i vanliga patruller och det måste arbetsgivaren ta reda på, säger han.

Lars Gustafsson, gruppchef på Polismyndighetens it-avdelning säger att man kommer att inkomma med en handlingsplan på torsdag. Han tror att problemen bland annat är kopplade till tillpassningen i örat, men också ovana. Arbete pågår, enligt honom, med att utreda detta.
– Nationella insatsstyrkan har använt sådana här skydd i flera år och det har fungerat. De här skydden är avancerade och har ett extremt bra bullerskydd. De skiljer sig ganska mycket från hörselskydd många använt tidigare.

Läs mer om hörselskydden här och här.