ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Fackets krav: Fler ska få ersättning vid personskada

Publicerad 2020-09-22

Aktuellt Nu har fack och arbetsgivare bytt krav inför avtalsrörelsen. Polisförbundet prioriterar lönefrågan. Men också att poliser som skadar sig under övning och utbildning lättare ska få ersättning.

I dag har OFR S/P/O och Arbetsgivarverket växlat krav inför förhandlingarna av nya centrala statliga kollektivavtal. Lönefrågan är som brukligt prioriterad. Facken vill ha en utveckling i krontal och som lägst i nivå med märket, och individuella garantier.

Ett nytt krav i avtalsrörelsen berör ersättning vid personskada via Personskadeavtalet, PSA. Avtalet gäller statligt anställda, men facken ser en brist som berör främst de som övar praktiskt, som polis, försvar, tull och kustbevakning.

Niklas Simson, förhandlingschef Polisförbundet, säger att man vill att avtalet ska göra att anställda är fullt försäkrade även under övning och utbildning.

– I dag finns det begränsningar. Om du råkar ut för olycksfall ska två kriterier vara uppfyllda: det ska vara oförutsett och plötsligt. Övning och utbildning kan inte påstås vara oförutsett, vilket ger problem vid hanteringen av personskadeärenden, säger han.

Arbetsmiljöyrkandena har i år en större plats i och med corona. De berör främst den psykosociala arbetsmiljön och praktiska förutsättningar för att jobba på distans.

Avtalsrörelsen:
Så bestäms din lön och andra villkor

Först kommer fackförbunden inom staten fram till gemensamma krav för anställda inom hela staten, inte bara för poliser.

Polisförbundet samarbetar inom OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd) med fackförbunden Tull-Kust, Officersförbundet, ST, Vårdförbundet, Lärarförbundet, Ledarna och Försvarsförbundet. Detta samverkansorgan kallas OFR S/P/O.

Kraven förhandlas med Arbetsgivarverket och leder till ett centralt avtal (Rals) för alla statsanställda. Avtalet är mer generellt.

När Rals-avtalet är tecknat förhandlar Polisförbundet, utifrån dess riktlinjer, med Polismyndigheten och Säkerhetspolisen om mer specifika frågor som lön, arbetstid och semester.

Var och ens lön förhandlas sen ute i regionerna.

 

Ett vanligt år hade avtalsrörelsen varit igång redan. På grund av corona har förhandlingarna skjutits fram och börjar i november. När förhandlingarna mellan OFR S/P/O och Arbetsgivarverket är klara startar de mellan Polisförbundet och Polismyndigheten, vilket blir som tidigast 30 november.

– Viktigast för polisens vidkommande är att vi får ett löneavtal på plats så att vi kan fortsätta uppvärderingen av svensk polis. Och att vi får försäkringsfrågan löst så man kan känna sig trygg i sitt arbete, säger Niklas Simson.