Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det lilla och tätbefolkade Belgien är ett delat land. Tre delstater och tre språk separerar befolkningen i tydliga grupper. Men det finns bara en poliskår, La Police intégrée.Det lilla och tätbefolkade Belgien är ett delat land. Tre delstater och tre språk separerar befolkningen i tydliga grupper. Men det finns bara en poliskår, La Police intégrée.

Belgien är mindre än Småland men har en befolkning på över tio miljoner. Det gör landet till EUs tredje mest tätbefolkade land, vilket förstås påverkar polisens arbete. Dessutom är invånarna uppdelade i två tydliga block med olika kultur: holländsktalande Flandern i norr och franskspråkiga Vallonien i söder. Dessutom finns en tyskspråkig minoritet i öster. Huvudstaden Bryssel är en egen tvåspråkig region (franska/holländska). De tre regionerna har stort självstyre, vilket gör Belgien till ett splittrat land.

Delvis för att motverka detta slog man år 2001 ihop en rad olika poliskårer till en enda, med totalt 40.000 poliser och 8.200 civilanställda. Denna enhetliga kår inkluderar även gränspolis, sjöpolis, järnvägspolis etc. 13,5 procent av poliserna är kvinnor.

Den federala polisen arbetar över hela landet och ansvarar för grövre brott och organiserad brottslighet. Här finns alla olika specialistkompetenser samlade. Lokalpolisen är uppdelad i 196 distrikt och har lokalt ansvar för minde allvarlig brottslighet. Eftersom avstånden är korta är många av de federala resurserna centraliserade till Bryssel. Till exempel finns den beridna polisens alla 200 hästar i stall vid polishögkvarteret i Bryssel (som är ett före detta kavalleriregemente).

I Belgien utbildas vanliga poliser och polischefer separat. Den vanliga polisen (som får titeln inspektör efter utbildningen) tränas i ett år vid en av nio oberoende skolor. I utbildningen varvas hela tiden teori med praktik. Blivande polischefer har ett eget program som är 18 månader långt.

Det spelar ingen roll om man talar holländska, franska eller tyska om man vill bli polis. Man får helt enkelt tjänstgöra i de områden där språket talas. För de som vill jobba i Bryssel krävs emellertid att man kan både franska och holländska, vilket kontrolleras med ett språktest. De tvåspråkiga poliserna belönas med ett lönetillägg för denna extra kompetens. En vanlig polis har en ingångslön på 25.382Ä per år (cirka 19.900 kronor i månaden före skatt).

Inspektör Ann Vandevoordt är just en vanlig polis med titeln inspektör. Hon är 35 år och har arbetat inom kåren sedan 1994. Tidigt hamnade hon inom den beridna polisen vars huvuduppgift är ordning i samband med större folksamlingar, ”crowd control”. Men man har också övertagit arméns tidigare ceremoniella uppdrag för kungahuset och regeringen med parader, eskorter och liknande. Efter fyra år ute på fältet bildade Ann familj och tog ett skrivbordsjobb för att få bättre arbetstider. Nu jobbar hon deltid, 80 procent, på högkvarteret i Bryssel med att samordna insatser av beriden polis över hela landet. Men hon längtar tillbaka till direktkontakten med medborgarna och hoppas snart få ett jobb inom lokalpolisen i de östra delarna av landet, där hon bor.

– Det var kontakten med människor och min starka rättskänsla som lockade mig till yrket, samt möjligheten att få jobba med hästar, förklarar hon.

Ann Vandevoordt är medlem i ett fackförbund (det katolska), något hon tycker är viktigt med tanke på yrkets utsatthet.

– Riskerna är den största nackdelen med att vara polis, plus arbetstiderna. I samband med stora demonstrationer finns alltid en risk att man skadas, eller att man skadar en demonstrant. Då är det skönt att ha stöd av facket, tycker Ann.

Den belgiska polisen är en manlig värld men Ann Vandevoordt har inte upplevt det som ett stort problem.

– Visst är det speciellt att sitta i ett trångt pansarfordon tillsammans med nio rätt råa karlar. Men man vänjer sig. Och det är mycket bättre nu jämfört med när jag började för tio år sedan. Nu är kvinnorna fler och attityderna annorlunda.

Snabbfakta:

Folkmängd: 10,4 miljoner (2005)

Yta: 30 278 km2 (Sverige 449 964 km2)

Huvudstad: Bryssel (992 000 invånare inklusive förorter)

Statsskick: Parlamentarisk monarki

Valuta: Euro

Big Mac-index: Big Mac & Co kostar 5.45 Euro

Faktaruta Facket:

Det finns fem olika fackförbund för poliser i Belgien. Tre är politiska (liberaler, socialister och katoliker) och ett är oberoende. Det femte fackförbundet är mycket litet och har ingen förhandlingsrätt. Cirka 65 procent av de belgiska poliserna är medlemmar i ett fackförbund.

Polisen på gatan:

Namn: Ann Vandevoordt

Jobbar: Federala polisen i Bryssel, avdelningen för beriden polis

År i yrket: 11

Arbetstid: kontorstid 4 dagar i veckan

Lön: 13.150 kronor i månaden efter skatt

Utbildning: Polisskola i ett år plus tre månaders specialistutbildning för beriden polis

Bäst med jobbet: Kontakten med människor. Hästarna.

Sämst: Arbetstiderna och riskerna.

Marko Wramen

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser