Annons
Annons

Ny försening för Rakel

8 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det nya radiosystemet för landets blåljusmyndigheter, Rakel, blir ännu mer försenat. Nu planerar man att börja utbilda personal i ett polisområde i Skåne i april, för att kunna testa systemet i drift under sommaren.Det nya radiosystemet för landets blåljusmyndigheter, Rakel, blir ännu mer försenat. Nu planerar man att börja utbilda personal i ett polisområde i Skåne i april, för att kunna testa systemet i drift under sommaren.

Sedan länge har det varit känt att de gamla frekvenserna för nuvarande system 80 skulle sluta att gälla i storstäderna vid årsskiftet. Tanken var att det nya Rakelsystemet skulle ha varit i drift då. Men så blev det alltså inte. Det har man löst tillfälligt genom att byta frekvenser för system 80, vilket innebär en merkostnad på i första hand omkring 17 miljoner kronor. Men ju längre tid man måste ha kvar det gamla radiosystemet, desto högre blir kostnaderna.

Först ut med att börja använda Rakel blir polisområde nordöstra Skåne. Där kommer man att starta med att utbilda personal i april, om allt går enligt planerna. Men det finns risk att det blir ytterligare förseningar, befarar Jörgen Berggren, projektledare för Rakel vid RPS.

– Jag ser att det finns risk för ytterligare några månaders förseningar. De första etapperna är som ett dominospel — om den första etappen blir försenad så påverkar det även etapp två, säger Jörgen Berggren.

Anledningen till att Rakel har blivit så försenat är bland annat att det har tagit längre tid än beräknat att teckna kontrakt med fastighetsägare för att bygga master och basstationer. Dessutom tog upphandlingen och beslutsprocessen längre tid än beräknat.

Trots förseningarna är Jarl Holmström, projektledare för införandet av Rakel vid polisen i Skåne, optimistisk.

– Ja, det viktigaste är att vi får provdrift i viss skala i nordöstra Skåne under sommaren. Det handlar både om att se till att ha en bra och trygg arbetsmiljö för de poliser som ska arbeta med det nya systemet och om allmänhetens krav på att det ska fungera, säger Jarl Holmström.

Jarl Holmström tror att det kommer att bli en stor förbättring för polisen när Rakel väl är i drift fullt ut. Systemet innehåller många nya möjligheter, bland annat för dataöverföring, vilket förhoppningsvis kommer att börja fungera i slutet av året.

– Det kommer framförallt att avlasta LKC, när polisen ute på fältet själv kan göra dataslagningar från sin handstation. Därför har vi här i Skåne beslutat att personal som frekvent jobbar i yttre tjänst kommer att ha individuella handstationer, trots att det blir dyrare. Det beslutet kommer sannolikt att bli vägledande för andra myndigheter också. //

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst