Annons

Annons

Okunskapen om
brott mot barn är stor

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sedan 1986 har Kerstin Horgby arbetat i Göteborg med brott mot barn. Enligt henne har antalet anmälda barnbrott ökat drastiskt på senare år, samtidigt som utvecklingen att intervjua barn har stått stilla.Sedan 1986 har Kerstin Horgby arbetat i Göteborg med brott mot barn. Enligt henne har antalet anmälda barnbrott ökat drastiskt på senare år, samtidigt som utvecklingen att intervjua barn har stått stilla.

– Det finns krav på att intervjuerna ska vara bättre och förundersökningarna säkrare. Handläggningstiden ska vara kortare och intervjuledarna ska numera skriva ut själva, säger Kerstin Horgby.

Hon menar att okunskapen om brott mot barn är stor. Trots att regeringen har sagt att det ska satsas på våldsbrott mot kvinnor och barn finns idag inga direktiv och ingen verksamhetsplan för Västra Götaland, enligt Kerstin Horgby. De så kallade ”pojkbrotten” som narkotikabrott och gängbrottslighet går före. Att prioritera barnbrott skulle samhället tjäna miljontals kronor på.

Det ger inte status att arbeta med barnbrott, därför är det nästan bara kvinnor som gör det, enligt Horgby. Lönen är ett viktigt styrmedel, som borde användas. Idag är det 15 förhörsledare i Göteborg som har utbildning i att intervjua barn.

Kerstin Horgby önskar att polisledningen var intresserad av att etablera kontakt med forskare inom ämnet.

– Forskningen har massor att ge oss. Intervjuledare borde få börja med att öva sig i laboratorium tillsammans med psykologer, som kan den kognitiva intervjutekniken, och med äldre erfarna kollegor.

Annica Carlsson Bergdahl

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser