Annons
Annons

PAN nr 3/06

21 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1. Behåller jobbet trots rattfylla i tjänsten

En polis som ertappades med att ha kört rattfull i tjänsten får behålla jobbet.

Kvällen innan hade han druckit tre eller fyra starköl. När han stoppades på förmiddagen hade han 0,2 promille, men sa att han inte kände sig påverkad. Han fick 40 dagsböter à 200 kronor.

I samband med rattfyllan uppdagades det att polismannen har alkoholproblem. Nu genomgår han behandling för det och utför sitt arbete bättre än tidigare.

Pan beslutade att polismannen ska få behålla jobbet, bland annat eftersom rehabiliteringen går bra, och avskriver ärendet.

Beslut: Behåller jobbet (grönt)

2. Sparkade sönder vägg för att hota sambo

Om den polisman som är åtalad för bland annat grov kvinnofridskränkning och olaga hot blir dömd i tingsrätten, kommer han antagligen att bli av med jobbet.

I över ett års tid ska polisen ha kränkt, hotat och ofredat sin sambo på olika sätt. Bland annat sparkade han sönder en gipsvägg i tvättstugan för att hota henne. Polismannen säger själv att han höll på att bygga en vägg, men satte en skiva fel och att det var därför han sparkade ner den. Han har också brutit mot det besöksförbud som åklagare hade beslutat om.

Under flera år var polismannen sjukskriven och har även därefter tagit ångestdämpande medicin.

Hemmamyndigheten anser att han är olämplig att arbeta som polis om han fälls i huvudsak enligt åtalet, och att han därför bör avskedas. Pan skriver att det mesta talar för att han kommer att avskedas om han blir dömd. Men man menar också att det är många oklarheter i ärendet och vill avvakta domstolens beslut.

Yttrande: Avsked vid fällande dom (rött)

3. Slog pensionär på bensinmack – behåller jobbet

De två poliser som slog en pensionär på en bensinmack söder om Stockholm dömdes för tjänstefel men får behålla jobbet.

Den uppmärksammade händelsen inträffade sommaren 2004. De två poliserna hamnade i bråk med en äldre man i samband med att de skulle tanka. Bensinmackens övervakningskamera fångade delar av händelseförloppet, och det syntes bland annat tydligt att poliserna slog mannen med sina batonger. Mannen slog också poliserna med knytnävarna. Han anmäldes sedan av poliserna, bland annat för våld mot tjänsteman.

De två poliserna åtalades för misshandel alternativt tjänstefel och osant intygande, eftersom de misstänktes för att ha ljugit om händelseförloppet. Svea hovrätt dömde de båda för tjänstefel med dagsböter som påföljd.

Pan skriver att de två poliserna har brukat våld på ett sätt som framstår som helt oacceptabelt. De har också visat så stor omdömeslöshet att man måste ifrågasätta om de är lämpliga att vara poliser. Men eftersom de inte dömdes för misshandel eller osant intygande utan för tjänstefel, får de behålla jobbet. Däremot skriver Pan att man har fattat beslutet ”med stor tvekan”.

Beslut: Behåller jobbet (grönt)

4. Riskerar avsked för att ha sparkat smitare

En polis som sparkade en man i sidan i samband med ett ingripande riskerar avsked om han döms för misshandel som inte är ringa.

Den åtalade polisen är hundförare och hade blivit kallad till platsen av en patrull som hade följt efter en bil som kört med hög fart. Plötsligt hade bilföraren lämnat bilen på vägen och sprungit in i skogen. Hundföraren och en av de andra poliserna spårade upp mannen, som hade sprungit från bilen eftersom han inte hade något körkort och dessutom hade druckit alkohol. När poliserna kom ikapp mannen sparkade hundföraren honom i sidan så att njuren krossades. Den åtalade polisen har uppgivit att han kände sig hotad och att han nyligen varit med om en liknande händelse där han blivit attackerad.

Pan skriver i sitt yttrande till tingsrätten att det brott som polismannen ska ha gjort sig skyldig till framstår som allvarligt. Samtidigt påpekar man att det har skett i tjänsten i en sådan situation där en polisman får bruka våld. Skulle tingsrätten döma honom för ringa misshandel eller tjänstefel kommer han därför att få behålla jobbet. Om han döms för misshandel som inte är ringa kommer han däremot att avskedas.

Yttrande: Avsked vid fällande dom (rött)

5. Sköt skarpt mot flyende tjuv

En polis som är åtalad för misshandel och tjänstefel kan bli av med jobbet om han fälls i tingsrätten för misshandel som inte är ringa.

I samband med ett ingripande mot fyra unga män som flydde med bil från ett inbrott avlossade polismannen fem skarpa skott. Det var mörkt ute och efter att bilen hade kört i diket flydde männen åt olika håll. Den nu åtalade polisen följde efter föraren och skrek att han skulle stanna. Han lydde uppmaningen, men polismannen uppfattade det som att han hade något i handen som kunde vara ett tillhygge eller en kniv. Därför uppmanade han mannen att visa händerna, men fick ingen respons. Polismannen upplevde det som att det var stor risk att han skulle bli attackerad och avlossade därför ett antal varningsskott i ett dike intill mannen. Han försökte då springa därifrån men polisen kom ikapp honom och gav honom två slag med batongen.

Åtalet för misshandel handlar om den skada som uppstod vid batongslagen. Åtalet för tjänstefel handlar om att polisen har använt sitt tjänstevapen utan att det var en nödvärnssituation.

Pan anser att polismannen ska avskedas om han döms för misshandel som inte är ringa. Däremot får han behålla jobbet om han döms för tjänstefel och/eller ringa misshandel.

Yttrande: Avsked vid fällande dom (rött)

6) Polis visade vapnet på flygplats

En polisman som är åtalad för ofredande, grovt rattfylleri samt för att ha kört moped utan hjälm får behålla jobbet även om han döms.

När polisen besökte en flygplats i tjänsten tog han fram sitt vapen och riktade det på skämt mot en person som arbetar med att lasta flygplan. Han säger själv att han gjorde det på skämt, eftersom han hade blivit avbruten i ett samtal. Personen som han riktade vapnet mot märkte att det var lekfullt menat, men tyckte ändå att det var obehagligt.

Vid ett annat tillfälle blev polismannen stoppad av en patrull när han körde bil efter att ha druckit en ansenlig mängd alkohol. Han identifierade sig med polislegitimationen, var otrevlig och kallade polismännen för fascister. Dessutom sa han att han inte tyckte om unga poliser.

Mannens hemmamyndighet anser att han kan jobba kvar som polis men att han bör omplaceras. Polisförbundet tycker också att han ska få behålla jobbet, eftersom det finns ett samband mellan det han har gjort och att han har alkoholproblem.

Pan skriver att han inte kommer att bli av med jobbet även om han döms, eftersom han nu genomgår behandling för sina alkoholproblem och att prognosen för en lyckad rehabilitering är god.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

7. Hamnade i tumult med mopeder

En polisinspektör som är åtalad för misshandel alternativt ofredande kommer att få behålla jobbet även om han döms.

Polisinspektören var ute på promenad med sin sambo och son när han hamnade i bråk med några ungdomar på moped. Det var rörigt på platsen och flera personer var inblandade. Polisen blev omkörd av en moped på nära håll bakifrån, blev träffad av något på hälsenan och ramlade omkull. Dessutom hade hans son, som cyklade en bit framför, nästan blivit påkörd och var upprörd och ledsen. En av killarna på mopeden var så aggressiv och hotfull att polisinspektören försökte gripa honom, eller åtminstone försöka få av honom hjälmen för att få ett signalement. Det gick inte, och det var i samband med det som killen säger att han blev slagen av polisen.

Både hemmamyndigheten, Polisförbundet och Pan anser att polisinspektören ska få behålla jobbet även om han döms. I sin bedömning tar Pan även upp att han har goda vitsord från arbetsgivaren.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

8. Anhöll misstänkt av misstag

Ett inre befäl som felaktigt uppgav att en gripen person var anhållen kommer att åtalas för tjänstefel. Han kommer inte att avskedas även om han döms.

Polisinspektören, som tjänstgjorde som inre befäl, hade rapporterat till jouråklagare att en berusad person hade gripits för misshandel. Vid samtalet uppfattade polisen det som att åklagaren fattade ett beslut om anhållande, vilket han både antecknade och rapporterade muntligen till kollegorna. Ett dygn senare uppdagades det att åklagaren inte alls hade fattat något sådant beslut och den misstänkte personen släpptes.

Pan skriver att inspektören har brustit när det gäller att dokumentera frihetsberövanden på ett korrekt och rättssäkert sätt, men att händelsen inte är så allvarlig att han ska bli av med jobbet.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

9. Snattande polis får jobba kvar

En polisman som är misstänkt för stöld och våldsamt motstånd kommer sannolikt att få behålla jobbet även om han blir dömd i tingsrätten.

Polisen, som tidigare är åtalad för att ha snattat räksmörgåsar, är nu misstänkt för att ha stulit två kartonger med bestick på en köksbutik. Han togs av en butikskontrollant men slet sig loss och sprang från butiken med besticken. Kontrollanten hade känt igen honom sedan tidigare och var uppmärksam när han gick fram till en hylla med bestick. Hon såg att han hade en kartong i handen och att han stoppade åtminstone en kartong innanför jackan och sedan gick ut genom kassorna.

Polismannen själv förnekar att han har stulit något och tror inte ens att han har varit i butiken den aktuella dagen. Han har haft stora problem med bland annat minnesluckor de senaste åren. Problemen har förvärrats av skiftarbete. Det har nu visat sig att han lider av en allvarlig sjukdom.

Hemmamyndigheten anser att han ska avskedas om han blir fälld för stöld.

Pan skriver att det polismannen har gjort är mycket allvarligt och att man måste ifrågasätta om han är lämplig att fortsätta arbeta som polis. Men med hänsyn till hans sjukdom kommer han inte att avskedas även om han döms.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

10. Varning för vådaskott i polishuset

En polisman som sköt ett vådaskott i samband med vapenvård inne i polishuset får en varning av Pan.

Ärendet har prövats av överåklagare som har beslutat att inte inleda förundersökning eftersom det inte finns anledning att anta att något brott har begåtts.

Det var när polismannen skulle börja sitt arbetspass som han gjorde rent sitt vapen och då råkade avlossa ett skott av misstag.

Beslut: Varning (gult)

11. Riskerar avsked för misshandel

En polisinspektör som står åtalad för misshandel, alternativt tjänstefel, riskerar att bli av med jobbet om han döms för misshandel som inte är ringa. Hans kollega, som är åtalad för samma sak, kommer däremot inte att bli av med jobbet även om han döms.

Händelsen inträffade i samband med ett ingripande vid en vägspärr, som hade upprättats för att få stopp på en bil med två unga män som var misstänkta för bland annat trafikbrott. En polispatrull försökte få bilen att stanna och följde efter den med blåljus, men det var först vid vägspärren som den stannade. När bilen försökte köra därifrån backade den först på polisbilen. En av poliserna ska ha slagit passageraren med en ficklampa när han försökte få honom att gå ut ur bilen. Samtidigt ska den andra polisen ha lagt ner föraren på marken och slagit honom med något tillhygge.

Föraren är misstänkt för drograttfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Pan anser att den polisman som la ner föraren på marken ska avskedas om han blir dömd för misshandel som inte är ringa, medan hans kollega ska få behålla jobbet.

Yttrande: Avsked vid fällande dom (rött) + Behåller jobbet (grönt)

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst