Annons
Annons

PAN nr 4/06

22 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1. Sparkas för sextrakasseri av misstänkt

Den polisinspektör som vid förhör utsatte en misstänkt kvinna för sexuellt ofredande får sparken. Polismannen har dömts för sexuellt ofredande i tingsrätten.

I det första förhöret med kvinnan, som var misstänkt för misshandel, har polisen sagt saker som ”tycker du om att suga äldre män?” och ”jag vill ha sex med dig”. Han har också lagt handen på kvinnans mage och sagt att han ville se henne naken. Vid det andra förhöret spelade kvinnan in det polismannen sa på sin mp3-spelare. Då sa han bland annat ”du får inte säga något till någon att jag är lite kåt på dig”.

Pan anser att polisinspektören har åsidosatt vad som gällt för hans uppgift som förhörsledare och utredningsman genom att han har agerat på det sätt han gjort. Därför avskedas han med omedelbar verkan.

Beslut: Avsked (rött)

2. Snattade ur kollegas spargris

En polisinspektör som varit misstänkt för att ha snattat ur en kollegas spargris kommer att få behålla jobbet.

Det var när polismannen bodde inneboende hos en kollega och hade ont om pengar till det dagliga som han lånade 110 kronor ur spargrisen. När han fick lön betalade han direkt tillbaka det han hade lånat. Kollegan kom dock på honom och han erkände. Polisinspektören dömdes sedan i tingsrätten för snatteri.

Pan skriver att det finns anledning att se allvarligt på att polismannen har dömts för snatteribrott, men tycker inte att det är så allvarligt att han ska få sparken.

Beslut: Ärendet avskrivs (grönt)

3. Riskerar avsked för olaga hot

En polisinspektör som är åtalad i hovrätten för bland annat hemfridsbrott och olaga hot, riskerar att bli av med jobbet. Han är tidigare dömd i tingsrätten för olaga hot, hemfridsbrott, intrång i förvar och övergrepp i rättssak.

Polisinspektören hade separerat från sin hustru och hade det väldigt rörigt socialt. Under den tiden ska han bland annat ha kommit hem till hustrun och stannat kvar utan att hon velat det. Han har också hotat henne och vid ett tillfälle har han öppnat och kontrollerat innehållet i ett brev, adresserat till henne.

Pan ser särskilt allvarligt på brotten olaga hot och övergrepp i rättssak och skriver att polismannen kommer att avskedas om hovrätten dömer honom för det. Om han däremot döms enbart för hemfridsbrott och/eller intrång i förvar får han behålla arbetet.

Yttrande: Avsked (rött)

4. Rattfull polis får jobba kvar

En polisassistent som är åtalad för grovt rattfylleri kommer att få behålla jobbet även om han döms. Han hade kört och krockat sin bil med drygt 1,7 promille alkohol i blodet.

Pan konstaterar att polismannen har kommit till insikt om att han har alkoholproblem och att han har påbörjat en behandling som han sköter bra. Därför kommer han att få behålla jobbet även om han döms.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

5. Behåller jobbet efter bråk i koloniområde

En polisinspektör som har åtalats för olaga hot i samband med ett bråk i ett koloniområde kommer inte att bli av med jobbet. Däremot har han blivit omplacerad från sitt arbete som förundersökningsledare på krimjouren.

En sommarkväll passerade tre unga män genom ett koloniområde och de boende trodde att det var ett inbrottsförsök. En person larmade polismannen, som var ledig och var i sin kolonistuga. Ett bråk hade uppstått och polismannen gick emellan. Han grep en av männen och uppmanade honom att lägga sig ned på marken.

Polismyndigheten anser inte att polisinspektören ska bli av med jobbet även om han döms. Han är nu omplacerad.

Varken Polisförbundet eller Pan anser att polismannen ska behöva bli av med jobbet på grund av det inträffade, även om han döms.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

6. Varning för skolk efter semestern

En polisinspektör får en varning för att ha varit borta från jobbet utan lov.

Det var första dagen efter en semester som polismannen ringde till sin gruppchef för att tala om att han skulle besöka sin mor och därför blev försenad till arbetet. Sedan kom han inte till arbetet, varken den dagen eller nästa. Han hörde inte av sig, trots att hans chef hade lämnat meddelanden på mobiltelefonen. Två dagar senare talade polisinspektören in ett meddelande på chefens telefonsvarare och sa att ville sjukskriva sig från och med första arbetsdagen efter semestern.

Polisinspektören kom tillbaka till jobbet några dagar senare. Han har fått löneavdrag för de två dagar han uteblev från arbetet utan lov.

Pan skriver att felet inte är ringa men att det räcker med en varning.

Beslut: Varning (gult)

7. Bussade bort supportrar

En kommenderingschef som körde iväg en grupp med fotbollssupportrar i samband med en allsvensk fotbollsmatch får behålla jobbet även om han döms. Han står åtalad i tingsrätten för olaga frihetsberövande, alternativt tjänstefel.

Inför en allsvensk fotbollsmatch mellan Helsingborg och Malmö FF kom det in många tips till polisen om att det skulle bli någon form av bråk eller uppgörelse mellan de båda lagens supportrar. Efter rapporter från både supporterpoliser och mc-polis om att det verkade som att supportrarna var på väg att konfrontera varandra fattade kommenderingschefen beslut om att sätta supportrar i en buss och köra iväg dem. Supportrarna kördes till tågstationer som låg 11 och 14 kilometer bort och det tog minst 30 respektive 35 minuter. I och med det övergick avlägsnandet till frihetsberövande.

Varken polismyndigheten, Polisförbundet eller Pan anser att det inträffade är så allvarligt att polismannen ska behöva bli av med jobbet.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

8. Kallade bilist idiot

En polisman som är åtalad för förolämpning, alternativt tjänstefel får behålla jobbet även om han döms.

Det var i samband med att polismannen stoppade en bilist som körde mot rött ljus i centrala Göteborg som han ska ha kallat bilföraren för bland annat ”jävla idiot”. Bilisten som blev stoppad hävdar att han körde mot rött, eftersom han hade hört på polisradion att trafikljussignalen var trasig.

Pan anser att mannen kan fortsätta att arbeta som polis, även om hans döms.

Yttrande: Behåller jobbet (grönt)

9. Varning för vådaskott

En polisassistent som i samband med en torrdragsövning i vapenrummet på polisstationen avlossade ett vådaskott, får en varning.

Skottet träffade en vägg. Vid tillfället fanns också två kollegor inne i lokalen. Chefsåklagare har beslutat att inte inleda förundersökning, eftersom det inte finns anledning att tro att brott har begåtts.

Pan anser att polisassistenten har varit oaktsam men att det räcker med varning.

Beslut: Varning (gult)

10. Visade polislegitimationen på Café Opera

En polisinspektör som visade upp sin tjänstelegitimation vid ett besök på Café Opera i Stockholm får en varning.

Vid ett besök på den kända Stockholmskrogen gjorde ordningsvakterna ett ingripande mot polisens kamrat. Polismannen var övertygad om att det var ett missförstånd och ville diskutera med vakterna. Både vakterna och de poliser som kom till platsen säger att han var onykter. Själv menar polismannen att han inte hade för avsikt att utnyttja sin ställning som polis och att han hade visat upp legitimationen eftersom ordningsvakterna uppmanade honom att göra det.

Pan skriver i sitt beslut att det som har hänt inte är ett ringa fel, men att det inte är motiverat med strängare påföljd än varning.

Beslut: Varning (gult)

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst