Annons
Annons

Slutspurt inför EM

11 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det är totalt semesterstopp för polisen i Västra Götaland under första halvan av augusti. Friidrotts-EM kräver en styrka på närmare 1 100 poliser.
? Kommenderingen i sig är uppskattad, men semesterstoppet är naturligtvis inte populärt, säger Erling Staxäng, förste vice ordförande i Polisförbundet Västra Götaland.Det är totalt semesterstopp för polisen i Västra Götaland under första halvan av augusti. Friidrotts-EM kräver en styrka på närmare 1 100 poliser.
? Kommenderingen i sig är uppskattad, men semesterstoppet är naturligtvis inte populärt, säger Erling Staxäng, förste vice ordförande i Polisförbundet Västra Götaland.

Förberedelserna inför EM är inne på slutspurten. Invigningen hålls den 6:e augusti, men redan två dagar tidigare börjar EM-festen, med en rad evenemang runt om i Göteborg. Arrangörerna räknar med att närmare 200 000 människor kommer att vara på stan varje dag och det ställer krav på polisen.

– Myndigheten har gått igenom dag för dag, pass för pass, för att se hur mycket folk som behövs, säger Erling Staxäng, som tillsammans med huvudskyddsombudet Anders Carlsson företräder förbundet i de förhandlingar som varit inför EM.

– Vissa arrangemang kräver stora insatser, bara för maratonloppet går det åt 400 man, eftersom det har varit utsatt för sabotage på andra platser, säger Erling Staxäng.

Förstärkning utifrån

Förstärkning hämtas från Stockholm och Skåne men annars är det kollegorna från mindre orter i Västra Götaland som kommer att kallas in. En del ser fram emot att jobba under friidrotts – EM, men från andra håll knorras det över den förstörda sommarsemestern. De två första veckorna i augusti har belagts med semesterstopp och för den som vill ha en sen semester blir det svårt att få ut fyra veckors sammanhängande ledighet. En besvikelse för förbundet, som i förhandlingarna yrkade på att det inte skulle bli semesterstopp.

– Det blir rent ut sagt en skitsemester i år, ingen vill vara ledig i juni, säger Mats Lundberg, som är facklig ordförande för PO1 och PO4 i Göteborg och har suttit med i en rad förhandlingar.

– Enligt arbetsgivaren är årets semesterperiod juni och juli och det betyder att polisen i Västra Götaland får sämre semestervillkor än andra yrkesgrupper, fortsätter Mats Lundberg. Jag ser också en risk i att vi får en försämrad arbetsmiljö när småorterna dräneras på folk. Händer det något finns det färre poliser att ta till.

Enligt facket krävs det tunga skäl för att få igenom semester under EM. För att få ihop tillräckligt med folk på arbetslistorna har Polismyndigheten dessutom beslutat att betala larmoperatörerna vid Länskommunikationscentralen (LKC) för att de inte ska ta ut hela sin lagstadgade semester. Den som avstår två semesterveckor under de tre sommarmånaderna får 2 000 kronor per dygn, upp till max 28 000 kronor totalt.

Utbildningen viktig

Även om Erling Staxäng ser vissa frågetecken kring hur polismyndigheten ska få ihop semestrarna så tycker han ändå att förhandlingarna inför EM gått smidigt och facket har i stort sett fått sina krav tillgodosedda. En viktig punkt har varit utbildningen av dem som kommer från andra delar av landet.

– Vi vill att de ska känna sig trygga och det gör de om har rätt förutsättningar att lösa de problem som kan uppstå. Visserligen är hotbilden inte särskilt hög men om läget förändras så hävdar myndigheten att det finns resurser att ta till och det känns bra.

Att de som kommer utifrån får regelbunden information inför EM är en annan begäran från facket. Därför har myndigheten åkt ut och berättat om kommenderingen och svarat på frågor. Via intranätet finns det också möjlighet att få veta mer om det som väntar i Göteborg.

– Många vill till exempel veta om de får arbeta med sina kollegor hemifrån och det är viktigt att få svar på den typen av frågor. På intranätet kan de också hitta de arbetstider som gäller. Och för att ge dem bra service när de väl är här kommer vi från facket att möta upp och informera om hur de får tag i oss om något händer, det är också en trygghet, säger Erling Staxäng.

Clara Osvald

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst