Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Klockan 18.00 den nionde juni blåser domaren igång den första VM-matchen i fotboll, när Tyskland möter Costa Rica hemma i München. Den tyska polisen har laddat inför VM i flera år. När allt drar igång kommer nästan varenda polis i landet att jobba med världens största sportevenemang.Klockan 18.00 den nionde juni blåser domaren igång den första VM-matchen i fotboll, när Tyskland möter Costa Rica hemma i München. Den tyska polisen har laddat inför VM i flera år. När allt drar igång kommer nästan varenda polis i landet att jobba med världens största sportevenemang.

Drygt två månader före VM, Dortmund i slutet av mars. Om sex timmar ska landskampen mellan Tyskland och USA börja på ”Signal Iduna Park”. En i sig betydelselös vänskapsmatch, men för den tyska polisen är den viktig. Lite av en generalrepetition inför veckorna då världens blickar kommer att vara riktade mot det som händer på och omkring de tolv VM-arenorna.

14.26, västra läktaren. ”Alle müssen raus! Alle Leute weg!” Insatschefen Werner Schwarz står längst ner på en sektion av läktaren och viftar irriterat med armarna för att få bort alla människor. Ett gäng tjejer som placerar ut små flaggor på varje stol får motvilligt dra sig bort till en annan del av stadion tillsammans med några städare. Här ska polisens insatsstyrka och hundförare beredas plats. Stadion ska genomsökas för att säkerställa att det inte finns några vapen, ammunition eller sprängämnen gömda någonstans. Hundra poliser och tio hundar krävs för insatsen, som tar ungefär två timmar.

Våldsamma fans släpps inte in

VM i fotboll är ett gigantiskt arrangemang. Under de fyra veckorna kommer i stort sett alla poliser i Tyskland att jobba med det på ett eller annat sätt. Visserligen måste det vanliga polisiära arbetet fortgå parallellt, men det kommer också att påverkas av VM. Bland annat för att en del av de ”vanliga kriminella” också drar nytta av evenemanget, som ficktjuvarna till exempel. Dessutom visas matcherna inte bara på arenorna i de tolv VM-städerna, utan också på storbild på tiotusentals platser i hela Tyskland. Där ser polisen de största riskerna, det är där det kommer att bli bråk. Mycket folk, mycket öl och många som kan bli stökiga. Arenorna kommer sannolikt inte att bli något större problem, helt enkelt därför att de våldsamma eller farliga fansen inte släpps in där.

– Alla vet att något kan hända. För oss är det viktigt att veta hur många som är eller kan bli våldsamma, så att vi kan tala om det för den lokala polisen. Då vet de hur de ska fördela sina resurser, säger Frank Scheulen, som är kriminalkommissarie vid ZIS (Zentrale Informations Stelle), där polisen sammanställer all information om våldsamma fotbollssupportrar.

Frank Scheulen och hans kollegor på ZIS utgör en del av den tyska polisen som arbetar övergripande över hela landet. Annars styrs polisen regionalt, av inrikesministerierna i de 16 delstaterna. ZIS ligger i byråkratgrå lokaler i ett kontorsområde nära Rhen i Düsseldorf, huvudstaden i den största delstaten Nordrhein-Westfalen. Sedan slutet av 1980-talet har de samlat information och ställt samman uppgifter om fotbollssupportrar. I varje delstat finns en lokal gren, som förser ZIS med information i samband med matcherna i Bundesliga – motsvarigheten till allsvenskan. Strukturen finns alltså redan. Till VM utökas styrkan från sju-åtta personer till 145. Då kommer man också att ha fått förstärkning från alla länder som deltar i VM.

– Det kommer många utländska besökare till VM, därför får vi hjälp av kollegorna från de andra länderna som känner igen våldsamma fans från det egna landet. Vi är väl förberedda, men visst kan något hända i alla fall. Jag vill egentligen inte spekulera i riskerna, säger Frank Scheulen.

14.49, inne på stadion i Dortmund. Askari, en fyraårig belgisk Malinois, är ivrig och letar genom stolsrad efter stolsrad tillsammans med hundföraren Johannes Harras. 20 minuter i taget kan Askari jobba, sedan måste han ha 20 minuters paus. Han är specialutbildad i att leta efter explosiva ämnen och har stor erfarenhet från andra stora evenemang. En mycket bra hund, säger Johannes Harras, som kommer att jobba i en pool med andra hundförare under VM.

Höjdare höjer risknivån

Matchen mellan Tyskland och USA bedöms som en högriskmatch, trots att den är sportsligt betydelselös. I det här fallet handlar det mer om politik – bara det faktum att det handlar om USA gör att säkerhetsnivån höjs. Dessutom sitter den amerikanske ambassadören i publiken under matchen. Under VM kommer många politiska höjdare att finnas på plats i publiken, vilket också höjer risknivån.

Terrorister och huliganer. Två orosmoln på VM-himlen. Vilket som är värst vill ingen i polisledningen egentligen säga. ”Vi är förberedda på allt”, meddelar Jürgen Mathies, polischef vid inrikesministeriet i Nordrhein-Westfahlen och säkerhetsansvarig för VM. Säkerhetsarbetet påbörjades 2001-2002, strax efter att det stod klart att Tyskland skulle bli värdnation för årets VM. Jürgen Mathies har sedan dess varit ansvarig för att samordna säkerhetsarbetet, med täta kontakter med de 16 delstaterna och deras poliskårer, gränspolisen, Bundeskriminalamt (motsvarar ungefär rikskriminalen och säkerhetspolisen) och inrikesministeriet. Tillsammans har de utarbetat ett nationellt säkerhetskoncept, för att de olika myndigheterna ska agera lika.

– Vi har ett bättre läge när det gäller huliganerna. Vi känner igen många och har ett bra samarbete med andra länder. När det gäller terror är det svårare, hur värderar vi riskerna? Före 2001 hade ingen tänkt tanken att ett flygplan skulle flyga in i World Trade Center, men det kunde man. Vi kan väl säga att vi hoppas att huliganerna blir det största problemet, resonerar Jürgen Mathies.

18.37, utanför stadion i Dortmund. Inga huliganer i sikte. En liten grupp amerikanska supportrar har samlats, viftar med flaggor och vrålar ”USA, USA” i en hes kör. De väntar på USA:s lag, vars buss är försenad efter en trafikstockning på autobahn. Lite längre bort brölar ett gäng tyskar med fanor över axlarna, fotbollsmössor på huvudena och ölglas i händerna. Värre än så blir det inte. ”Allt går enligt planerna så här långt”, konstaterar en nöjd insatschef Werner Schwarz.

Svårt att veta vilka som är farligast

Då är det värre på klubbmatcherna i Bundesliga. Även om de våldsamma supportrarna inte är så många totalt sett, kanske upp till tiotusen i hela Tyskland, så ställer de till stora problem i samband med matcherna. Ett problem är att de inte alltid håller sig i närheten av arenorna, då skulle polisen i alla fall veta var de finns. De kan lika väl mötas på en järnvägsstation när de byter tåg på väg till eller från matcherna. Så kan det bli även under VM, när supportrarna reser efter ”sina” lag. Eller så bestämmer de helt enkelt att de ska ses någonstans, bara för att slåss, utan att polisen har en aning om det. Så var det för några månader sedan, när tyska och polska fotbollshuliganer möttes någonstans på ett öde fält i Brandenburg.

Vilka länder som har de värsta supportrarna är svårt att förutse, menar man på ZIS. Men att England har problem med sina fans är ingen hemlighet, likaså Holland och Polen. Flera personer nämner just matchen mellan Tyskland och Polen i Dortmund som en av de värsta högriskmatcherna.

Schengenöverenskommelsen har öppnat gränserna i Europa. I teorin kan ett land införa gränskontroller tillfälligt, som till exempel under VM. Det har spekulerats i om Tyskland ska göra det, för att kunna hindra vissa personer att ta sig in i landet. Men sannolikt är det inte genomförbart, tror säkerhetsansvarige Jürgen Mathies.

– Personligen tror jag inte att vi kommer att ha gränskontroller. Inrikesministeriet ska fatta beslut om det längre fram, men jag kan inte tänka mig att det skulle bli så. Vi skulle inte klara det, det är så mycket trafik och det skulle leda till gigantiska problem. Istället tror jag att vi kommer att göra som vanligt, att vi kollar dem som verkar misstänkta på något sätt, säger Jürgen Mathies.

19.46, framför huvudingången. När det är mindre än en timme kvar till matchen kommer de ridande poliserna förbi. Det är nypremiär för både ryttare och hästar. Under några år ansåg inrikesministeriet att rytteriet blev för dyrt och inte gjorde tillräcklig nytta. Men lagom till VM har man ändrat sig och sedan februari ligger nya hästar och ryttare i hårdträning för att kunna börja jobba i juni. Hästarna hoppar lite när de stannar till, men går sedan lugnt förbi folkmassan.

Tillåtet med hårda tag

Arrangörerna och den tyska polisen har som mål att ”välkomna världen som vänner”. Samtidigt måste säkerhetsnivån hållas hög. En inte alldeles enkel balansgång. Tysk polis, särskilt insatsstyrkorna, har rykte om sig att kunna vara ganska brutal. Under VM kommer man att ha stenhård kontroll på de supportrar som kan tänkas bli våldsamma. Det finns en rad åtgärder polisen kan ta till för att hindra dem från att överhuvudtaget komma i närheten av arenorna. Allt från anmälningsplikt så att de inte lämnar hemorten, till att ta folk i förvar. Snabbdomstolar kommer också att inrättas.

– Men vi är ingen polisstat, vi ska uppträda vänligt och tillbakadraget. Men om något inträffar ska vi också gripa in. Då är vi konsekventa och kompromisslösa, säger Frank Scheulen på ZIS.

21.03, under östra läktaren. Matchen pågår sedan en halvtimme och än så länge står det noll-noll. Tyskland har haft någon halvchans, annars är det ganska avslaget. Simone Steggemann är en av poliserna i insatsstyrkan som tidigare under dagen sökte igenom stadion. Nu har hon och kollegorna i gruppen ansvaret för den inre säkerheten. Hon kommer, precis som alla andra i insatsstyrkorna, att jobba under hela VM.

– Jag kommer troligen att jobba vid insatser på arenorna eller finnas ute vid visningar på storbilds-tv. Vi brukar ofta jobba vid klubbmatcher här omkring, så själva arbetsuppgifterna känns inte så märkvärdiga. Samtidigt är det förstås inte något vardagligt. Vi vet ju inte vad som kan hända och man måste ha respekt för situationen, säger Simone Steggemann.

Respekt för situationen har även den högsta polisledningen. Säkerhetsansvarige Jürgen Mathies skruvar besvärat på sig när vi kommer in på ”worst case scenarios”. Han har precis berättat att man kommer att spärra av luftrummet ovanför arenorna i samband med matcherna. Det handlar inte om att stoppa det vanliga trafikflyget, utan att se till att mindre privata plan inte kommer i närheten. Den tyska polisens mardröm är att något stort ska inträffa, något i stil med terrorattackerna i London eller Madrid.

– Vi är visserligen förberedda på hur vi skulle hantera en katastrof med kanske hundratals dödade och tusentals skadade. Men när det handlar om att ta hand om anhöriga somletar efter saknade är läget inte optimalt. Där är det ett problem att vi är decentraliserade.

22.37 Stadion. Matchen är slut, det blev 4-1 till Tyskland och de tyska sportjournalisterna behövde inte kräva förbundskaptenens avgång. Alla pustar ut. Så även polisen. Insatsen gick helt enligt planerna.

Snabba siffror om tysk polis och fotbolls-VM


  • Tyskland har mellan 180 000 och 200 000 poliser, utspridda på 16 delstater. Varje delstat styr sin egen polis, det finns ingen övergripande myndighet.
  • Arrangörerna räknar med att runt en miljon utländska besökare kommer till Tyskland.
  • 7000 huliganer beräknas komma till VM, både tyskar och andra nationaliteter.
  • VM spelas i tolv städer, i nio delstater.
  • 32 miljoner tv-tittare kommer att följa VM.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser