Arbetsgivaren står för rättshjälp

1 juni 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polismyndigheten i Västra Götaland blir först i landet med att ge anställda juridiskt stöd vid arbetsskador och hjälp med målsägarbiträden. Det här är resultatet av ett fackligt krav, och ett 20-tal ärenden om året kommer att kunna dra nytta av stödet.Polismyndigheten i Västra Götaland blir först i landet med att ge anställda juridiskt stöd vid arbetsskador och hjälp med målsägarbiträden. Det här är resultatet av ett fackligt krav, och ett 20-tal ärenden om året kommer att kunna dra nytta av stödet.

– Vi har länge tyckt att arbetsgivaren måste vara med och ta ett större ansvar när en anställd råkar illa ut, så den här lösningen är vi väldigt nöjda med, säger Anders Carlsson, Polismyndighetens huvudskyddsombud i Västra Götaland.

 För den medlem som skadats i tjänsten och en arbetsskadeanmälan gjorts, väntar ofta en tidskrävande och krånglig brevväxling med Försäkringskassan och försäkringsbolag. Medan facket hela tiden finns med i processen så deltar inte arbetsgivaren på samma sätt.

– Vi tycker att facket har fått ta för stort ansvar, säger Anders Carlsson. Vi har ju egentligen inte större anledning än myndigheten att ge stöd när en anställd har skadat sig men så har det varit hittills. När vi tog upp det i den regionala arbetsmiljökommittén ställde sig ledningen positiv.

De anställa kommer att få hjälp av en av polismyndighetens egna jurister och länspolismästaren i Västra Götaland, Krister Jacobsson, instämmer i att det finns ett behov av arbetsgivarens stöd.

 – Tidigare har man nog ansett att sådana här frågor varit den anställdes egen angelägenhet, men i en modern polisorganisation är det viktigt att de anställda har förtroende för att myndigheten ställer upp, säger han. Jag är positiv till att testa det här systemet.

Varje år drabbas uppemot 500 poliser i Västra Götaland av en arbetsskada och Anders Carlsson uppskattar att ett 20-tal av dem kan behöva hjälp av en juridiskt kunnig person för att till exempel tolka försäkringskassans beslut. Dessutom ska myndigheten kunna erbjuda ett målsägarbiträde till anställda.

– Om en medlem nekas målsägarbiträde i tingsrätten så kan Polisförbundet ibland ta kostnaden, säger Anders Carlsson. Men det är dyrt för förbundet och det beviljas bara under vissa förutsättningar. Då är det bra att arbetsgivaren kan ställa upp med en jurist.

Clara Osvald

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst