Annons
Annons

Rakelproblem efter första testen

1 juni 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Rakel har barnsjukdomar. Basstationerna går tillbaka till reservdrift och handstationerna måste ändras. Det visar de första testerna som genomförs i Skåne.Rakel har barnsjukdomar. Basstationerna går tillbaka till reservdrift och handstationerna måste ändras. Det visar de första testerna som genomförs i Skåne.

De första riktiga Rakeltesterna genomförs i nordöstra Skåne. Tidigare har man provat radioteckning, räckvidd och trafikkapacitet med gott resultat. Nu testas utrustningen och flera problem har uppmärksammats.

– Utan synliga skäl går basstationerna tillbaka till reservdrift, men det jobbar vi med. Dessutom kommer vi att ändra knappfunktionerna en del, säger Jörgen Berggren, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen som har arbetat med det nya kommunikationssystemet från starten.

Det är poliser på fältet som har framfört synpunkter om knappfunktionerna när de provat de nya handstationerna. Dessutom har rakelenheterna ömtåligare höljen än de gamla. De klarar fukt men inte alltför omild behandling.

 – De är tåligare än mobiltelefoner, men mindre robusta än de gamla enheterna, säger Jörgen Berggren.

Internationellt system
Trots motgångar och förseningar är han övertygad om att slutresultatet kommer att bli bra. Rakel bygger på ett system som köpts av polisorganisationer i nära 80 länder. Alternativet, att utveckla ett eget svenskt system, är Jörgen Berggren tacksam för att man avstod från.

– Då hade vi suttit i fällan, låsta vid en egen speciallösning.

Under två dagar har operatörer lärts upp på länskommunikationscentralen i Malmö. Till hösten ska de utbildas ytterligare en dag och lära sig att koppla samman Rakel med ärendehanteringssystemet KC-polis. Det har visat sig att poliser i yttre respektive inre tjänst har olika uppfattning om systemets utformning.

– Det har blivit många diskussioner, men det är meningen. Tanken är att användarna ska bestämma hur slutversionen blir.

De poliser som provar Rakel vill av naturliga skäl att alla delar ska fungera omedelbart. Men systemet är komplext och flera leverantörer har utformat det. Testerna måste ske stegvis, annars är det svårt att veta vilken funktion som är en svag länk.

– Då riskerar vi att hamna i en situation då leverantörerna skyller på varandra.

Positiva användare
De användare som Polistidningen har talat med är övervägande positiva efter att provat Rakel. Inger Kjällström påpekar att det underlättar om man är ny i yrket. Själv har hon arbetat som operatör under några år och tycker inte att det är några problem att lära sig.

– Men det är nog inte så konstigt för någon. Rakel är användarvänligt tycker jag, säger hon.

I september kommer personalen i övriga skånska polisområden och i Kalmar att få Rakelutbildning. Därefter, under hösten 2007, följer etapp 2 då personalen i Stockholm, Södermanland, Västmanland, Gävle och Uppsala ska utbildas. Under våren 2008 står Västra Götaland och Halland på tur. 2010 ska, om tidsplanen håller, Rakel vara spritt över hela landet.

Jörgen Berggren understryker att införandet av Rakel är en av de största förändringarna någonsin inom den svenska polisorganisationen. När det är dags för nästa modernisering vet han inte, och vill helst inte tänka på.

– Usch, det blir inget jag sysslar med i alla fall. Om 20 eller 30 år kanske?

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst