Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Läser gör väl de flesta under hela året. Men det är först på semestern vi tar oss tid att riktigt gotta in oss i de där olästa romanerna och fantastiska matlagningsböckerna som har vi samlat på oss under året. Här är ett litet axplock av nya och gamla böcker som vi på redaktionen vill tipsa er om att ta med till hängmattan.Läser gör väl de flesta under hela året. Men det är först på semestern vi tar oss tid att riktigt gotta in oss i de där olästa romanerna och fantastiska matlagningsböckerna som har vi samlat på oss under året. Här är ett litet axplock av nya och gamla böcker som vi på redaktionen vill tipsa er om att ta med till hängmattan.

Sommarmat

Titel: Jamies italien

Författare: Jamie Oliver

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Efter att ha rest mycket runt i världen och provat många kök, kommer jag alltid tillbaka till det italienska. Finns det något bättre än hemmagjord pasta med riktig tomatsås och parmesan när hungern slår till? Eller citronsorbet en riktigt het dag? Dessa enkla rätter, och mer komplicerade, finns i denna underbara bok som i alla fall jag är helt såld på. Mina gäster kommer att få italiensk mat i sommar helt enkelt.

/YN

Skyll inte ifrån dig! 

Titel: FFF, frågor för förändring

Författare: John G Miller

Förlag: Svenska förlaget

Skjut inte upp! Skyll inte ifrån dig! Gör det nu! De är ledmotiven i denna bok. Känner du igen dig? Hur ofta är det inte man hör fraser som: Ska inte det här fixas någon gång? Någon borde ta tag i det där? Eller, varför drabbas just jag?

FFF tar upp det personliga ansvaret och att man ska sluta se på sig själv som ett offer och istället ta tag i det som ligger framför en. Att helt enkelt fokusera på handling istället för på gnäll. Trots ett allvarligt tema är boken lättsam med exempel ur vardagen.

/YN

Sluta bråka!

Titel: Sluta bråka med barnen

Författare: Michael P. Nichols

Förlag: Svenska Förlaget

Som förälder till två viljestarka pojkar på lågstadiet kan jag inte göra annat än att kasta mig över en bok med titeln ”Sluta bråka med barnen”. Undertiteln känns också tilltalande – ”Lyssna på vad de egentligen säger”. Vem vill inte göra det? Amerikanen Michael P. Nichols är psykologiprofessor och familjeterapeut och ger ett antal handfasta råd till vilsna föräldrar. I boken får man bland annat tips om hur man avslutar gräl innan de har börjat och en guide till hur man ska bli bättre på att lyssna uppmärksamt. Den är fylld av exempel på vardagliga situationer, allt från treåringens ”jag vill inte” till tonåringens ”du fattar noll”. Mycket känns amerikanskt, men en hel del kan jag som vanlig svensk, stundtals uppgiven, förälder ta till mig av. Inte fel att läsa inför semestern, när familjen ofta umgås mer intensivt än annarsÖ

/AH

Fascinerande historisk kvinna

Titel: Silvermasken

Författare: Peter Englund

Förlag: Albert Bonniers

Historikern och författaren Peter Englund har i ”Silvermasken” gett sig i kast med en av den svenska historiens kanske märkligaste människoöden – drottning Kristina. I den här koncentrerade biografin tecknar han en fascinerande bild av en kvinna full av motsättningar. Hon är på samma gång en maktmänniska som lämnar sin tron, en myndig kvinna med makt i en mansdominerad värld, en fredsmäklare och manhaftig krigare och den protestantiska drottningen som konverterar till katolicismen. På de 174 sidorna i ”Silvermasken” får man följa henne vid avgörande tidpunkter i livet. Det här är en fin liten bok som är lätt att tycka om även om man, som jag, inte är någon älskare av historiska biografier. Liten, nätt och välskriven – perfekt sommarläsning.

/AH

Några ord om kärlek

Titel: Kärleksrelationen

Författare: Tomas Böhm

Förlag: Natur och Kultur

Många förhållanden krisar under semestern. Trist att komma dragande med det så här, men statistiken är tydlig på den punkten. Ett sätt att hantera, eller kanske till och med förebygga, det kan kanske vara att läsa en bok som heter just ”Kärleksrelationen” av Tomas Böhm. Böhm är psykoanalytiker och psykoterapeut som har skrivit både fackböcker och skönlitteratur tidigare. I ”Kärleksrelationen” har han samlat de tre tidigare böckerna ”Efter förälskelsen”, ”Om otrohet” och ”Ska du säga!”. Det här är en praktisk handbok i den kanske svåraste av mänskliga relationer, exempel och analyser blandas pedagogiskt. Tråkigt? Nej, faktiskt inte, tvärtom intressant, engagerande och tankeväckande.

/AH

2 x Virgina Woolf

1) Titel: Timmarna

Författare: Michael Cunningham

Förlag: Albert Bonniers

Det här är en riktig älsklingsbok för mig. På ett strålande sätt väver Cunningham ihop tre kvinnors liv i tre olika decennier. Det handlar om redaktören Clarissa i 1990-talets New York, hemmafrun Laura Brown i en förort till Los Angeles på 1940-talet och om författaren Virginia Woolf i 1930-talets England. Tre kvinnoöden som på ett intimt sätt hänger samman. Det här är en stark bok, lite sorglig men väldigt bra läsning. Efter att ha läst boken tycker jag också att man ska se filmen, som finns på dvd.

AH

2) Titel: Mrs Dalloway

Författare: Virginia Woolf

Förlag: Albert Bonniers

Den som har läst boken eller sett filmen Timmarna blir kanske nyfiken på att läsa något av den klassiska författaren Virginia Woolf. Då kan jag alldeles särskilt rekommendera Mrs Dalloway, handlingen utgör på ett sätt en parallell till handlingen i Timmarna. Förvånansvärt fräsch och modern med tanke på att den är skriven för över 70 år sedan!

AH

Ond bråd död – deckartips 

Titel: Ondskans väg

Författare: Ulf Broberg och Peter Lundström

Förlag: Kalla kulor förlag

I sin andra bok har journalisten Ulf Broberg och polisen Peter Lundström skildrat en polisutredning med stor och ingående realism. Boken handlar om organiserad brottslighet och människohandel i skuggan av verkliga händelser, som morden i Knutby och på Anna Lindh. I boken har dessutom justitieministern blivit mördad. Ondskans väg utspelar sig i januari 2004 med centrum hos Uppsalapolisen, som på olika sätt drabbas av en serie ytterst våldsamma händelser. Bland annat med en sprängd fångtransport och en kallblodigt mördad närpolis. Lite väl mycket dialog gör att historien stundtals kommer i skymundan, men den tar sig på slutet och blir riktigt spännande.

AH

Titel: Mörkertal

Författare: Arne Dahl

Förlag: Albert Bonniers

Arne Dahls åttonde bok om rikskriminalens A-grupp kom ut visserligen ut förra sommaren, men jag skulle ändå rekommendera den framför ”Ondskans väg” till den här sommarens läsning. Polisutredningen kanske inte är lika realistiskt skildrad, men är mycket bättre litterärt. Här utspelar sig handlingen både i Ångermanland, där en 14-årig flicka försvinner på skolresa, och i Stockholm där ett annat försvinnande inträffar. Två skilda spår visar sig till sist hänga ihop på ett finurligt sätt. Spännande är det också och den som läst tidigare böcker av Arne Dahl känner igen både personligheterna och stilen.

AH

 

Titlar: Glasbruket, Kvinna i grönt och Änglarösten

Författare: Arnaldur Indridason

Förlag: Pan

Isländsk litteratur kommer man inte så ofta i kontakt med, om man inte hör till dem som läser Eddan och andra fornnordiska sagor. Arnaldur Indridason är dock en nutida journalist som också har gett sig på deckargenren. I Indridasons böcker heter hjälten Erlendur Sveinsson, kriminalpolis med trassligt privatliv, bland annat en vuxen dotter som är narkoman. Jag väljer att tipsa om alla dessa tre böcker, som finns i pocket. Gemensamt för dem är genomgående starka och trovärdiga personskildringar, ett bra språk och intressant personpsykologi. Intrigerna känns nya och fräscha, kanske delvis för att man är ovan vid den isländska miljön.

Obs! Alla dessa tre finns i pocket!

AH

Redaktionen

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser