Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Alplandet Österrike har en ganska liten befolkning utspridd i såväl högalpin terräng som i storstäder och jordbruksbygder. Både geografin och det geografiska läget ställer höga krav på polisen, som måste hantera både svår terräng, organiserad brottslighet och stora skaror asylsökande.Alplandet Österrike har en ganska liten befolkning utspridd i såväl högalpin terräng som i storstäder och jordbruksbygder. Både geografin och det geografiska läget ställer höga krav på polisen, som måste hantera både svår terräng, organiserad brottslighet och stora skaror asylsökande.

En av dem som verkligen känner av Österrikes kraftfulla topografi är Abteilungsinspektor Paul Scheffauer. Scheffauer har jobbat inom polisen i 24 år, vilket tagit honom till positionen som ställföreträdande polischef i det lilla alpsamhället Mayrhofen. Tillsammans med 19 kollegor håller han ställningarna när turisthorderna kommer. På vintern är skidturismen stor. Med den följer stölder av skidor, jackor och mobiltelefoner, men också en hel del försäkringsbedrägerier med ”stulen” skidutrustning. Dessutom inträffar många olyckor med skidåkare som kolliderar, faller eller skadar sig på andra sätt.

På sommaren kommer en äldre och mer inhemsk turistskara för att vandra i bergen. Då är det lugnare men också de gör sig illa, precis som en del bergsklättrare. När olyckan är framme är Paul en av de två specialutbildade bergspoliser som rycker ut.

– Det är intressant och utmanande, men också riskfyllt. Vi har tränats i skidåkning, isklättring och bergsklättring för att kunna ta oss fram till skadade.

Genomgripande förändring

Den första juli 2005 genomgick polisen i Österrike den största omorganisationen i kårens historia. Tidigare var man uppdelad i Gendarmerie (som var polisen på landsbygden och i mindre städer), en allmän polis och kriminalpolis. Nu är alla poliser samlade i en enda poliskår, Bundespolizei, med totalt 27 203 poliser (varav knappt tio procent är kvinnor). På så sätt har man kunnat skära ner på byråkratin och därmed få ut fler poliser på gatan.

Också polisutbildningen förändrades något och består nu av 21 månaders omväxlande teori och praktik som avslutas med en omfattande examensprövning. Det finns nio olika polisskolor utspridda i Österrikes olika regioner. En nybakad polis får 1 279Ä (cirka 12 100 kronor) i grundlön efter skatt, utan tillägg och övertid.

Ny uniform

I samband med omorganisationen tog man fram en ny blå uniform (de gamla var gråa eller gröna) som nu gradvis införs över hela landet. Det märks tydligt när jag träffar Paul, som bär en sportig polo märkt ”Gendarmerie”, men som inför fotograferingen tar på en skinande ny ”Polizei-uniform” med vit hatt. Annars tycker han inte förändringarna är så stora i praktiken.

– Förutom när det gäller arbetstiderna. Tidigare jobbade vi i två vaktlag enligt ett fast schema, vilket gjorde det lätt att planera. Nu är vi alla i samma rullande schema, som ändras varje månad. Det gör att man ständigt får ställa om mellan kvälls-, natt- och dagtjänst och det blir svårt att planera för familjen och fritiden.

Annars trivs Paul Scheffauer med jobbet.

– Det är ett bra jobb! Det händer intressanta saker och det är skoj att arbeta med människor från olika delar av samhället och världen. Dessutom är jobb med hög anställningstrygghet.

Polisen på gatan:

Namn: Paul Scheffauer

Jobbar: Bundespolizei i Mayrhofen

År i yrket: 24

Arbetstid: rullande schema som ändras varje månad, 8 timmar/dag +28 timmar övertid per månad.

Lön: 2 100Ä i månaden efter skatt (cirka 19 900 kronor)

Utbildning: 21 månader i polisskola plus tio månaders specialistutbildning som bergspolis

Bäst med jobbet: Det händer mycket, man får möta människor och så är det en trygg anställning.

Sämst: De oregelbundna arbetstiderna och att växla mellan dag och natt.

Snabbfakta:

Folkmängd: 8,1 miljoner

Yta: 84 000 km2 (Sverige 449 964 km2)

Gränsar till: Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Italien, Schweiz och Tyskland

Huvudstad: Wien (1,9 miljoner invånare inklusive förorter)

Statskick: Republik

Valuta: Euro

Big mac-index: En Big mac & Co-meny kostar 4,49Ä (42,50 kronor)

Faktaruta Facket:

Många poliser är medlemmar i facket för offentliganställda, Gewerkschaft öffentlicher Dienst – GÖD. Det finns också speciella fackföreningar för såväl polis och gendarmerie enligt den gamla organisationen.

Marko Wramén

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser