Annons
Annons

Justitieminstern efterlyser bättre chefer

29 oktober 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hon har varit ordförande för moderaternas ungdomsförbund, varit skolminister och suttit i justitieutskottet. Nu har hon precis tillträtt som justitieminister och är därmed en av de personer som har störst inflytande över landets poliser. Polistidningen har mött Beatrice Ask. Läs vad hon tycker om exempelvis ledarskap och facket.Hon har varit ordförande för moderaternas ungdomsförbund, varit skolminister och suttit i justitieutskottet. Nu har hon precis tillträtt som justitieminister och är därmed en av de personer som har störst inflytande över landets poliser. Polistidningen har mött Beatrice Ask. Läs vad hon tycker om exempelvis ledarskap och facket.

…Sammanslagning av dagens 21 polismyndigheter till en enda

– Ja, moderaterna vill ju ha en myndighetÖ Men det viktigaste är att få bort onödiga myndighetsgränser. Själva organisationsfrågan är bara en del i arbetet att öka effektiviteten för polisen. Man kanske inte måste göra samma sak överallt. Ibland blir myndighetsgränsen ett hinder och så ska det inte vara.

Betyder det att vi har en enda polismyndighet i slutet av den här mandatperioden?

Det behöver inte gå så snabbt. Däremot ska vi titta på det övriga rättsväsendet för att se hur det är organiserat. Det viktigaste är att få fart på brottsbekämpningen, få upp andan och jobba. Organisationsfrågan i sig betyder mindre.

…Ledarskapet inom polisen

– För att få en fungerande och bra polis måste vi ha bra chefer. De måste också vara ute, i alla fall då och då, för att kunna coacha sina medarbetare. Det behövs mycket bra coachning, där man lyfter fram bra polisarbete och sprider goda exempel. Samtidigt måste man vara öppen för kritik.

Det krävs bra chefer på alla nivåer, polisarbetet är ett lagarbete. Brister i ledarskapet kan få förödande konsekvenser för dem som jobbar i en utsatt position. Här är fortbildningen väldigt viktig. Jag ser positivt på chefsprogram som hjälper cheferna att coacha, det är ett sätt att ta vara på den kraft som finns. Vi rekryterar toppenbra, ambitiösa personer som blir poliser. Men sedan händer det något, att många tröttnar för att deras kompetens och kunskaper inte tas tillvara.

…Civilanställda akademiker

– En av våra viktigaste uppgifter är att ta tillvara alla anställda, även civila. En modern polisverksamhet kräver kompetens inom många olika områden, som ekonomi och data. Polisverksamheten är så bred idag, därför måste man samarbeta mellan yrkesgrupperna utan konkurrens. Samtidigt är det så att inget kan ersätta en bra och erfaren polis, men vi måste ha en modernare syn på verksamheten. Det stora problemet är konkurrensen från bevakningsföretagen, som har fått utrymme till exempel när polisen inte finns på vissa orter. Den gränsdragningen är mycket viktigare, vem som ska svara för vad. Att det finns olika yrkesgrupper inom polismyndigheterna är inte problemet.

…Polisförbundet

– Ett av de starkaste fackförbund som finns i Sverige, som ibland kanske har lyckats lite för braÖ Förbundet har och har haft stor påverkan på till exempel arbetsvillkor, kostnader och olika principfrågor. Ur ett medlemsperspektiv har man gjort mycket nytta. Det finns ju olika roller på arbetsmarknaden, till exempel myndigheter och fackliga organisationer. För mig gäller det att hitta sanningen däremellan.

Vilken relation vill du ha till Polisförbundet?

Det är viktigt och självklart att ha en god relation. Där finns mycket kunskap, synpunkter och aspekter som inte finns hos till exempel rikspolischefen eller på departementet. Men ibland är det bra att prata med folk utanför facket också och fundera över hur olika saker påverkar vanliga poliser och medborgare.

…Bilden av svensk polis

– Jag är trött på den där bilden av wienerbrödstuggande poliser, som finns hos många, till exempel i filmen ”Kopps”. De flesta poliser får vara glada om de hinner få en kopp kaffe! Det bedrivs ett väldigt seriöst och engagerat arbete, men det finns en del trötthet i organisationen. Jag skulle vilja att det blir fler som verkligen tycker att det är fint att vara polis och har respekt för det otroligt viktiga jobb som görs.

…Hur landets poliser kommer märka att just hon är justitieminister

– Jag är väldigt engagerad i polisfrågorna, men ska försöka undvika att ha synpunkter i detaljfrågor. Jag har stor respekt för den kunskap som finns och det arbete som utförs. Det är viktigt att ta reda på hur det funkar, men jag ska avhålla mig från ”detaljköret”. Däremot deltar jag gärna i debatter, det tycker jag att jag ska göra. Jag vill betona det vardagsnära polisarbetet mer. Det har varit mycket high tech ett tag, med buggning, dna osv. Visst är det viktigt, men jag vill ändå betona vardagsjobbet. Där det handlar om att möta människor som kanske är förtvivlade, det arbetet är både omständigt och väldigt viktigt.

Faktaruta Beatrice Ask, justitieminister
Född: 1956 i Sveg, Härjedalen
Familj: Två söner
Utbildning: Gymnasieexamen 76, studier vid internationella ekonomlinjen, Uppsala Universitet 1978-79
Karriär i urval: Distriktsombudsman i Moderata Ungdomsförbundet (MUF), Jämtland respektive Södra Älvsborg 1975-78

Förbundsordförande i MUF 1984-88

Borgarråd i Stockholms stad 1988-91(skolfrågor)

Skolminister 1991- 1994

Riksdagsledamot 1994- 2006

Vice ordförande i utbildningsutskottet 1994-2002

Ledamot i justitieutskottet 2002-06

Ordförande för Moderatkvinnorna 1997- 2001

Ledamot Moderaternas partistyrelse 1999-

Justitieminister 2006-

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst