Annons
Annons

Likheter och skillnader mellan grannar

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Varenda människa som jag träffade talade tydligt om den nya polisutbildningen i Norge som en avgörande framtidsfaktor för polisrollen i vårt grannland. Ibland kan man hitta hjulet närmare än man tror.Varenda människa som jag träffade talade tydligt om den nya polisutbildningen i Norge som en avgörande framtidsfaktor för polisrollen i vårt grannland. Ibland kan man hitta hjulet närmare än man tror.

Jag hade förmånen att helt nyligen bevista Politiets Fellesförbunds Landsmöte i Norge, motsvarigheten till vårt representantskap. Det var ett landsmöte med ett starkt framtidsinriktat tema. Problemen de ställs inför liknar de som möter oss.

Landsmötet hade även enklare underhållning. Humorn kan där som här ibland ligga och balansera på gränsen, men ibland uppstår det där ögonblicket när ett inslag som ingen väntar sig blir ett välbalanserat nummer i den högre klassen. Precis som på vårt representantskap var det en inbjuden gäst som ståtade med det mest humoristiska inslaget. Hos oss var det TCO:s ordförande Sture Nord som visade prov på sin ”stå upp-komiska” förmåga. I Norge visade sig den Norske Justitieministern ha oanade talanger. Hans middagstal lär gå till historien med en blandning av självironi, djupaste förståelse för de fackliga frågorna, men med en värme och en humor som var ett lyft för denna typ av formell tillställning.

Om man har känslan för kraven på en polisman, dennes utsatthet och riskerna i yrket och dessutom kan hjärtslagen i polisorganisationen då kan man ta ut svängarna på det sättet som han gjorde. Då hamnar man rätt i gränslandet mellan skämt och allvar, utan att bli plump eller överlägset nedlåtande. Man blir bara förbannat rolig och visar att man har en stor insikt.

Fackligt förnyade man sig med att börja använda så kallade tematorg och jag följde med stort intresse diskussionerna där man talade om framtidens polis, under temat: ”Vilket vägval är nödvändigt?” Sättet som frågorna behandlades på vittnade om en i många stycken stark förmåga till att inte bara göra omvärldsanalyser utan även i förlängningen inse vad som behöver göras. Bredden i diskussionerna visade också på att man förmodligen mycket snabbare än vi kommer att kunna möta det föränderliga samhället.

Ett av de anföranden som gjorde starkt intryck på mig var en lärare från polishögskolan. Han påvisade genom sitt anförande vikten av grundforskning om polisyrket . Nödvändigheten av denna typ av forskning har vi från Svenska polisförbundet fört fram gång efter gång, men här i Sverige har tonvikten varit ”spetsforskning”. Ivar Fahsing talade om polisyrket som en sammansatt kompetens med en enorm spännvidd. Vad krävs för att bli certifierad? Vad är poliskompetens? Han talade vidare om bland annat följande exempel: Vad är kritiska aktiviteter i utredningsarbete? Vad är myter? Han tittade på utredningsaktiviteterna och individen. Hur tänker en utredare? Vilka risker är de villiga att ta? Hur påverkar utredarens erfarenhet, dennes utredningsstil, kreativitet samt kunskapsdel den totala kompetensen?

Detta sammantaget gav bilden av hur viktigt det är att man inte tunnar ut yrkesrollen, så att man tydligt kan se vem som gör vad inom Polisen.

Varenda människa som jag träffade talade tydligt om den nya polisutbildningen i Norge som en avgörande framtidsfaktor för polisrollen i vårt grannland. Ibland kan man hitta hjulet närmare än man tror. Apropå hjul så vill jag passa på att önska alla medlemmar och alla vi samarbetar med en riktig GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!

Jan Karlsen

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst