Annons
Annons

Med förgreningar
över hela världen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Interpol är världens största internationella polisorganisation. Med säte i franska Lyon leder de samarbetet mellan 184 olika länders poliskårer. På en av de ledande befattningarna hittar vi en svensk som gjort blixtkarriär. Möt Jan Garton.Interpol är världens största internationella polisorganisation. Med säte i franska Lyon leder de samarbetet mellan 184 olika länders poliskårer. På en av de ledande befattningarna hittar vi en svensk som gjort blixtkarriär. Möt Jan Garton.

Att komma in på Interpols högkvarter i Lyon är inte lätt. På en stor lummig tomt mellan en park och en flod reser sig en ”månbas Alpha”-liknande koloss, byggd av glas och betong. Området är omgärdat av elstaket med insynsskydd och i entrén finns metalldetektorer, bagageröntgen och en sluss av skottsäkert glas.

Min värd Jan Garton, direktör och chef för avdelningen för operativt polisstöd tar emot nere vid säkerhetsslussen och guidar mig genom långa korridorer till ett stort, men ganska kalt, tjänsterum med mörka trämöbler. På golvet står en flygbild över Gamla stan i Stockholm, som väntar på att bli upphängd och i ett hörn på skrivbordet överraskar en uppblåsbar gubbe föreställande Edvard Munchs berömda konstverk ”Skriet”.

Jan Garton ger ett vänligt men lätt reserverat intryck, på det sätt som man ibland möter hos militärer när de har med media att göra. Så har han också en militär bakgrund med värnplikt som fallskärmsjägare och tjänst som reservofficer i armén. Men han har också läst statsvetenskap vid Uppsala universitet och internationella relationer vid ett universitet i Washington. Efter att ha arbetat som analytiker i Försvaret gick Jan Garton 1995 över till en analytikertjänst på Rikskrim.

Stimulerande men stressigt

År 2000 flyttade Jan Garton till Frankrike och började arbeta som analytiker på Interpol. Efter bara ett par månader blev han chef för analysavdelningen.

– Det var inget jag väntade mig när jag åkte ner hit, beskriver Jan den överraskande befordringen.

– Men det här är en stimulerande miljö att arbeta i och att bo utomlands berikar på många sätt.

Sommaren 2004 klev Jan Garton upp ytterligare i hierarkin när han först blev tillförordnad och sedemera ordinarie chef för Interpols avdelning för operativt polisstöd. Han har titeln direktör och 115 underlydande.

– Det blir långa dagar och stressigt ibland. När jag tog det här jobbet tog jag också på mig ett stort ansvar. Det finns problem som inte kan vänta, som måste lösas direkt. Detta är en ganska centraliserad organisation där mycket skickas uppåt.

Det märks tydligt under mitt besök. I korridorerna och i lunchrummet blir vi stoppade flera gånger av tjänstemän som vill diskutera olika frågor med Jan, och under själva intervjun avbryts vi ett antal gånger när dokument måste skrivas på eller beslut fattas omedelbart. Vid ett tillfälle måste Garton gå ifrån femton minuter för att ta tag i en akut fråga.

Service till polis i olika länder

Inom hans ansvarsområde finns bland annat en ledningscentral bemannad dygnet runt, året om, som kan hjälpa poliskårer runt om i världen att få fram information från andra länder eller från Interpols databaser. Här kan de också samordna stöd till länder som råkat ut för till exempel terroristattentat eller naturkatastrofer. Ibland skickar man också ut expertteam. Ett typiskt område är hjälp med identifiering av offer vid stora katastrofer.

– I samband med tsunamin hade man till exempel för många experter från början men för få i slutet. I sådana situationer kan vi koordinera så att insatserna blir bättre. Men vi hade också egna team på plats både på Phuket i Thailand och i Colombo på Sri Lanka.

Jans ansvarsområde täcker också analysenheten (där han arbetade tidigare) samt enheter som arbetar med databaser och datatjänster till medlemsländerna, till exempel fingeravtryck och DNA-profiler. Han har också efterlysningsverksamheten på sitt bord, där Interpol på begäran av medlemsländer skickar ut internationella efterlysningar av personer eller förfrågningar om information om vissa personer.

Man har också en ganska ny databas för förlorade pass och resedokument.

– Det här har vi precis börjat jobba med och jag tror att det kan bli en viktig service.

På bara några år har databasen svällt till att omfatta mer än 10 miljoner försvunna pass eller resehandlingar. I Schweiz har man till exempel byggt in vår databas i det nationella systemet så att 20 000 användare kan söka i den, till exempel vid passkontroller. Vi har inlett en diskussion med Sverige om ett liknande system.

Moraliska dilemman

Med 184 medlemsländer är det ofrånkomligt att en del anslutna poliskårer har olika syn på hur man bäst tjänar samhället. Utanför matsalen finns till exempel en glasmonter med gåvor från olika medlemsländer, bland annat från den islamiska polisen i Teheran och från polisen i Vitryssland. Kan inte det innebära stora moraliska dilemman?

– Det är en svår balansgång, medger Jan Garton, men jag tycker inte Interpol kan neka stöd till ett medlemsland. Ta exemplet Iran. De offrar mycket i kampen mot narkotikan, både blod och resurser, och behöver vårt stöd.Vitryssland har till exempel många offer för trafficking. Men vi måste akta oss för att bli verktyg för regimers förtryck.

Därför har de jurister som granskar misstänkta efterlysningar för att inte publicera notiser som grundar sig på till exempel politisk förföljelse. Dessutom kan varje medlemsland själv ta ställning till om en person ska gripas eller ej.

– Det här är risker som vi måste hantera. Men alternativet är vi lämnar fritt spelrum för den internationella brottsligheten.

När intervjun närmar sig sitt slut frågar jag Jan om det är något han vill tillägga.

– Ja, jag vill skicka två uppmaningar till kollegorna i Sverige. Använd Interpol! Vi har mer att ge än vad Sverige hittills utnyttjat. Organisationen har utvecklats mycket de senaste åren och har fler tjänster att erbjuda.

– Och tveka inte att söka till utlandstjänst om familj och tjänst tillåter. Det är lätt att underskatta omställningen och frustrationen det innebär att bo och jobba utomlands, men det uppvägs tiofalt av alla fördelar och lärdomar.

Jan Garton

Ålder : 45 år

Familj : sambo Camilla (tjänstledig från Rikskrim) och katten Jasse.

Kommer från: Jönköping

Jobb : direktör och chef för avdelningen för operativt polisstöd på Interpol

Lön: ”rimlig för mitt jobb, jag är nöjd”

Utbildning: Statsvetenskap vid Uppsala universitet och internationella relationer i Washington

Bakgrund: Fallskärmsjägare och reservofficer, analytiker i Försvaret och analytiker på Rikskrim.

 

Interpol

Interpol grundades i Wien 1923 som International Criminal Police Commission (ICPC). Under andra världskriget tog nazister över organisationen och flyttade kontoret till Berlin. 1946 leder Belgien återuppbyggnaden av en ny internationell polisorganisation. Den får huvudkontor i Paris och så småningom namnet Interpol. 1989 flyttar man huvudkontoret till Lyon. Under två perioder har Interpol haft en svensk president: Carl G Bengtsson1976-80 och Björn Eriksson 1994-96.

Idag är Interpol världens största internationella polisorganisation med 184 medlemsländer. Förutom huvudkontoret i Lyon har man regionkontor i Abidjan (Elfenbenskusten), Buenos Aires (Argentina), Harare (Zimbabwe), Nairobi (Kenya) och San Salvador (El Salvador). Dessutom har man samverkanskontor i Bangkok (Thailand) och vid FN i New York. Den totala budgeten var år 2004 37 miljoner euro. Pengarna kommer från medlemsländerna.

Interpols huvuduppgift är att hjälpa medlemsländerna att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Man gör det på flera sätt:

Säker kommunikation mellan polisen i medlemsländerna

Interpol har skapat ett globalt kommunikationsnätverk som tillåter polisen i de olika medlemsländerna att kommunicera säkert med varandra. Man kallar nätverket för I-24/7. I varje land finns en nationell Interpolenhet, kallad NCB, som har hand om kommunikationen. Centralt i Lyon finns ett lednings och koordinationscenter (kallat CCC) som är bemannat dygnet runt året runt och som kan hjälpa medlemsländerna att kommunicera.

Tillgång till internationella databaser och informationsstöd

Interpol har utvecklat och underhåller en rad internationella databaser, bland annat för stulna fordon och stulen konst, försvunna eller stulna ID- och resehandlingar och barnpornografiska bilder. Man har också register med namn, fingeravtryck, foton och DNA-profiler på efterlysta personer.

Stöd till operativt polisarbete

Interpol prioriterar fem områden: rymlingar, offentlig säkerhet och terrorism, droger och organiserad brottslighet, människosmuggling (trafficking) samt ekonomiska och högteknologiska brott. Men man arbetar också med korruption, miljöbrott och egendomsbrott. Inom flera av dessa områden har man internationella arbetsgrupper som möts regelbundet för att dela erfarenheter och utveckla polisiära metoder.

Interpol har också en meddelandeservice där medlemsländerna via Interpol kan skicka ut efterlysningar via färgkodade meddelanden. De mest kända är röda meddelanden där man ber om hjälp med arrestering av misstänkta brottslingar. Men det finns också t ex blå meddelanden där man söker information om individer och gröna som varnar för brottslingar som begått vissa typer av brott och som befaras göra det igen. Man kan också skicka ut insatsteam med experter för att hjälpa den nationella polisen vid till exempel terroristattentat eller katastrofer.

Marko Wramén

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser